Parlamenti képviselő: Moldovában a moldovai nyelv a hivatalos, nem a román!

Ehhez képest a hölgy nagyjából csak oroszul volt hajlandó megszólalni. Mivel nem ismeri jól sem a moldovait, sem a románt.
Hirdetés

Május elsején történt, a Moldovai Köztársaságban. Egy helyi médiaorgánum riportere kérdezni akarta Elena Hrenova szocialista parlamenti képviselőt. Igen ám, de a hölgy (legalábbis ezt állította) nemigen ismeri az állam nyelvét, és tessék őt oroszul kérdezni, mert az orosz, úgymond, interetnikai kommunikációs nyelv.

A riporter erre megjegyezte (továbbra is románul), hogy tudomása szerint az állami tisztviselőknek ismerniük kell az állam nyelvét, vagyis a románt.

Na, erre Hrenova asszony kiakadt. Kijelentette, hogy a Moldovai Köztársaságban az államnyelv a moldovai, nem a román. Ez áll az alkotmányban. Tehát a riporter megsérti az alaptörvényt.

A Moldovai Köztársaság alkotmánya szerint az állam nyelve valóban a moldovai. De, az alkotmánybíróság egy 2013. decemberi határozata kimondta, hogy az államnyelv a román. A bíróság arra hivatkozott, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat felülírja az alkotmányt, és előbbiben az áll, hogy az állam nyelve a román.

A chișinău-i parlament viszont nem siette el a módosítást, pedig a bíróság határozatát követően kötelessége lett volna. Magyarán, az alkotmányban ma is az áll, hogy az állam nyelve a moldovai. Igaz, nem az orosz. És aki tud kicsit románul meg oroszul, az máris megnézheti a nyelvcsörtét:

Hirdetés

 

Hirdetés