Lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt Klaus Iohannis államfő

Mivel a kormányfő nem jelent meg a nemzeti bankról szóló egyeztetésen.
Hirdetés

Lemondásra szólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt pénteken Klaus Iohannis államfő, miután a kormányfő lemondta az elnök által kezdeményezett délelőtti találkozót.

Az államfő szerint  Dăncilă nem felel meg a miniszterelnöki tisztség betöltéséhez szükséges feltételeknek, ezért a lemondását kéri.

A pénteki találkozón Iohannis a Román Nemzeti Bank (BNR) és a kormány között kirobbant vitáról kívánt egyeztetni.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Liviu Dragnea ugyanis a jegybankot tette felelőssé az inflációért,

Iohannis viszont védelmébe vette a nemzeti bankot, és a kormányt okolta a pénzromlás miatt.

Iohannis a héten jelezte: közvetíteni kíván a kormány és a jegybank között, és hivatalában fogadta is Mugur Isărescut, a nemzeti bank elnökét.

„Megvonom a bizalmam Dăncilă asszonytól. (…) Eltelt három hónap, amely után levonható a következtetés: 

Dăncilă nem alkalmas Románia miniszterelnökének tisztségére, így a kormányt Románia sebezhető pontjává teszi.

Ezért nyilvánosan  Dăncilă asszony lemondását kérem a miniszterelnöki tisztségből” – jelentette ki pénteken Iohannis, aki amúgy csak képletesen vonhatja meg a bizalmát a kormányfőtől, hiszen a kormányfőnek és a kormánynak a parlament szavaz bizalmat, és a parlament vonhatja meg tőlük bizalmatlansági indítvánnyal.

Az elnök szerint a miniszterelnök nem tartotta be esküjét, amely nem csupán az alkotmány betűjének betartására vonatkozik, hanem arra is, hogy tiszteletben tartsa az együttműködés elvét, azt, hogy a miniszterelnöknek konzultálnia kell az államfővel, ehelyett inkább a pártjából érkező utasításnak engedelmeskedett.

Az államfő leszögezte, a PSD nem gyűrheti maga alá politikai okokból a jegybankot, ő pedig közvetíteni kíván egyfelől a kormány és a PSD, másfelől a nemzeti bank között, ám szerinte  Dăncilă ezt nem fogta fel.

Hirdetés

„11 órakor találkoznom kellett volna  Dăncilă asszonnyal. A találkozóra nem került sor, de ennek nincs semmi jelentősége, és nem változtat semmin azon, amit amúgy is bejelentettem volna a románoknak. A találkozónak a kormány és a jegybank közötti konfliktus lett volna az egyik fő témája. Erről már véleményt nyilvánítottam, és két dolgot szeretnék elismételni.

A BNR szerepe jól meghatározott, a jegybank fő erénye pedig a politikai akarattal, a kormánnyal és más hatóságokkal szembeni függetlensége” – mutatott rá Iohannis.

Hozzátette: egyértelmű, hogy a PSD megkérdőjelezi ezt a függetlenséget.

„Ez világlik ki egyes PSD-sek nyilatkozataiból, és aggasztónak találom. A PSD nem gyűrheti maga alá politikai okokból a jegybankot, annak függetlennek kell maradnia. Még ilyen körülmények között is ésszerű mértékben össze kell hangolni és meg kell vitatni a BNR és a kormány politikáját. Mivel ez nem történt meg, közvetíteni akartam.  Dăncilă asszony ezt nem értette meg” – fogalmazott Iohannis.

Az elnök rosszallásának adott hangot amiatt is, hogy nem konzultáltak vele arról a kormány által elfogadott memorandumról, amelyben Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről kezdeményeznek párbeszédet.

„Múlt héten a kormány egy külpolitikai témájú  titkos dokumentumot, egy titkos memorandumot vitatott meg. Ez nagy hiba volt, mivel külpolitikai ügyekben, ha már titkos dokumentumokról van szó, amelyek nyilvánvalóan érzékenyek – egyébként nem kellene titkosak lenniük – konzultálniuk kellett volna az államfővel, ami nem történt meg” – emlékeztetett Iohannis.

Rámutatott, az alkotmány, az alkotmánybíróság ítéletei és a romániai politikai gyakorlat is rögzíti, hogy az ország érdekében intézményes konzultáció szükséges a miniszterelnök és az államfő között, Románia érdekében, nem pedig egyéni érdekekért a hatóságoknak együtt kel működniük.

„Ezeket a dolgokat és államérdekeket nem értette meg  Dăncilă asszony” – mondta Iohannis.

Hirdetés