Otthon vagy hétvégenként is leülhető a börtönbüntetés – döntötte el a parlament

Az ellenzéki liberálisok tajtékzanak és alkotmánybírósághoz fordulnak. Pedig a tervezetet eredetileg ők nyújtották be.
Hirdetés

Hihetetlenül nyugis lesz az elítéltek élete Romániában, amennyiben tényleg hatályba lép az, a képviselőház által szerdán döntő kamaraként megszavazott törvénymódosítás, amelynek értelmében otthon, illetve hétvégenként is letölthető lesz a szabadságvesztés.

Persze nem mindenki, csak azok, akiket legtöbb öt évre ítéltek.

A legabszurdabb az egészben az, hogy a büntetés-végrehajtást szabályozó törvényt módosító tervezetet eredetileg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette elő, ám

a jogi bizottságban a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyszerűen meghekkelte az indítványt,

olyannyira megváltoztatva azt a saját módosító javaslataival, hogy már az alkotói sem ismertek rá. Ezért aztán meg is támadják az alkotmánybírságon.

Gabriel Andronache PNL-es képviselő szerint a jogi bizottságból kikerült változatnak köze sincs ahhoz, amit kollégái benyújtottak, sem a tervezet eredeti céljához: ahhoz, hogy enyhítse a börtönökben tapasztalható zsúfoltságot, illetve megelőzze a bűnözők visszaesését.

Így aztán, mivel a megszavazott változat már nem tükrözi a kezdeményezők akaratát, alkotmánybírósághoz fordulnak.

Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion egyenesen ostobaságnak nevezve az otthon letölthető börtönbüntetést, és az igazságszolgáltatás gyengítésével vádolta meg a PSD-t.

A módosítás több megoldást javasol a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik le, belügyi alkalmazottak felügyelete alatt, elektronikus karkötővel vagy anélkül,

esetleg hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap külön erre a célra létesített központokban vagy börtönben,

illetve úgynevezett vegyes rendszerben, azaz részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét leülték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltekre nem érvényes a rendelkezés, és a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák.

Hirdetés