A szoptató édesanyák védelmében született törvényt fogadott el a szenátus

Komoly büntetésekre számíthat, aki korlátozza a nyilvános szoptatás jogát, de ahhoz a képviselőházon is át kell menjen a tervezet.
Hirdetés

Első házként elfogadta hétfőn a szenátus a nyilvános területen való szoptatásról szóló törvénytervezetet. A javaslat értelmében száz és kétezer lej közötti összeggel büntethető a gyermeküket nyilvános helyen szoptató édesanyák kiutasítása vagy kiszolgálásuk megtagadása.

A tervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több törvényhozója kezdeményezte.

A javaslat bírságot helyez kilátásba azok számára, akik kiutasítják egy nyilvános helyről a legfeljebb kétéves gyermekét szoptató anyát, bármilyen módon megtiltják neki a szoptatást, vagy visszautasítják az édesanya kiszolgálását arra hivatkozva, hogy a gyermekét szoptatja. Ilyen esetekben magánszemélyekre 100 és 500, jogi személyekre 1 000 és 2 000 lej közötti bírság róható ki – mutat rá a tervezet.

A kezdeményezés indoklása értelmében az utóbbi időben gyakran előfordult, hogy a gyermeküket nyilvánosan szoptató édesanyákat utasítottak ki szállodákból, éttermekből, vagy megtagadták a kiszolgálásukat. Ehhez hasonló, a hátrányos megkülönböztetést és a gyermekek táplálásának megakadályozását büntető törvények Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Izlandon is léteznek – érvelnek az aláírók.

Hirdetés

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

 

Hirdetés