Iohannis szerint nemzetközi szabályokat hágna át a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése

Az elnöknek nagyon nem tetszik a kabinet terve.
Hirdetés

Meglehetősen irritált hangnemben reagált az elnöki hivatal arra a bejelentésre, miszerint a kormány megkezdi az előkészületeket az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére

„Klaus Iohannis államfőt nem tájékoztatták az izraeli nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetésének tervéről, és nem is kérték ki erről az elnök véleményét” – szögezi le az Államfői Hivatal pénteki közleménye.

„Románia elnökét nem tájékoztatták erről a lépésről és nem kérték ki előzetes véleményét. Az Államfői Hivatal hangsúlyozza, hogy

ezen döntést nem előzte meg egy átfogó és alapos elemzés.

Egy ilyen jellegű döntést csakis mélyreható elemzést követően lehet meghozni, felmérve annak minden külpolitikai következményét és hatását” – olvasható a dokumentumban.

Az államfő ezzel Liviu Dragnea PSD-elnök csütörtök esti kijelentésére reagált. Dragnea ugyanis azt mondta az Antena 3 thírcsatornának adott interjújában: a kormány memorandumot fogadott el, melynek értelmében megkezdi a lépéseket annak érdekében, hogy Románia Tel Avivból Jeruzsálembe helyezze át izraeli nagykövetségét.

Az államfő szerint azonban

a kormány kezdeményezése nem lehet több, mint egy elemzési folyamat kezdete,

Hirdetés

amelynek konklúzióit csak a (Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő) közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos tárgyalások lezárása után lehetne majd véglegesíteni.

„Klaus Iohannis államfő ismételten leszögezi, hogy az izraeli-palesztin konfliktus igazságos és hosszútávú rendezését tartja szükségesnek” – olvasható a közleményben, amely szerint olyan közös megoldást kell találni, amelynek köszönhetően Izrael és Palesztina békében és biztonságban élhetnek egymás mellett.

Az államfő hozzáteszi, hogy Romániának a Jeruzsálem státusával kapcsolatos álláspontja változatlanul egybevág azzal az állásponttal, amelyet az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése fogalmazott meg e témában.

Emlékeztet, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése felkérte az ENSZ-tagállamokat, hogy tartózkodjanak jeruzsálemi külképviseletek létrehozásától, és tegyenek erőfeszítéseket a tartós és igazságos alapokon nyugvó közel-keleti béke megvalósítása érdekében. Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése tehát jelenleg a hatályos nemzetközi jogszabályok áthágását jelentené – figyelmeztet az államfői közlemény, felelősségteljes és megfontolt döntések meghozatalára szólítva fel a román kormány és a politikai elit tagjait.

Hirdetés