Bíróságra viszi a zászlóbírság ügyét Antal Árpád

A sepsiszentgyörgyi polgármester fellebbezett a prefektúra által kirótt büntetés ellen.
Hirdetés

Bíróságon fellebbezett Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a múlt hónapban rárótt büntetés ellen, amelyet azért szabott ki Kovászna megye prefektusi hivatala, mert nem tűzte ki Románia zászlaját a magyar nemzeti ünnepen – tájékoztat az Agerpres.
Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a megyeszékhely elöljárója.

Mint ismeretes, Antal Árpád március 14-én, majd 15-én is egyenként ötezer lejes bírságot kapott a prefektúrától az 1994/75-ös törvényre és a 2001/1157-es kormányhatározatra hivatkozva, amely kimondja, hogy más államok zászlaját csak Románia zászlajával együtt szabad kitűzni, és csak állami hivatalos személy látogatása, nemzetközi ünnepség vagy találkozó esetében, közintézményeken vagy a törvény által megszabott közterületeken. Hasonló büntetésben részesült Kézdivásárhely polgármesteri hivatala is a Hargita megyei prefektúrától.

Antal Árpád erre reagálva kifejtette, hogy a 2001. november 21-én elfogadott kormányhatározat értelmében a szervezetekbe, szövetségekbe vagy országos szintű egyesületekbe tömörülő nemzeti kisebbségeknek saját rendezvényeiken jogukban áll saját szimbólumaikat használni. A polgármester azzal is érvelt, hogy a piros-fehér-zöld szalagok, kokárdák és zászlók, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére tűztek ki, nem a magyar állam, hanem a világon élő összes magyar ember nemzeti szimbólumai.

Válaszképpen Sebastian Cucu prefektus azt mondta, hogy a helyi hatóságok nem a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek.

A két székely város polgármesteri hivatalának megbírságolása ellen tiltakozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.
 

Hirdetés