Nem Dragnea jelöltjét választották a fociszövetség elnökévé

A tisztújító közgyűlésen nagy többséggel választották meg újabb négy évre Răzvan Burleanut.
Hirdetés

Hiába kampányolt a teljes román sportsajtó mellett még Liviu Dragnea PSD-elnök is Ionuţ Lupescu mellett, az egykori válogatott játékos már az első körben elvesztette a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökválasztását a négy éve hivatalban levő Răzvan Burleanuval szemben.

Az elmúlt hat évben az európai szövetség (UEFA) technikai bizottságát vezető Lupescu 78 szavazatot kapott a 254 küldöttől, Burleanu viszont 168-at. Futottak még az örökös elnökjelölt Marcel Puşcaş (8 szavazat) és Ilie Drăgan (0).

Burleanu 2014-ben még annak köszönhette győzelmét, hogy ellenjelöltjét, az Aranygeneráció és a 24 éven át hivatalban levő elnök, Mircea Sandu által utódnak kiszemelt Gheorghe Popescut alig két nappal a választás előtt ítélték három éves börtönbüntetésre átigazolási pénzek elsikkasztásáért, pénzmosásért és adócsalásért (ebből másfelet le is ült. Emiatt kellett a 90-es évek egykori válogatott játékosainak, akik most is jelentős befolyással bírnak a román fociban, új jelölt után nézni, így került a képbe a feddhetetlen Lupescu. Akiről persze a kampány során hamar kiderült, hogy amikor 2005 és 2012 között ő volt a FRF általános igazgatója, saját érdekeltségébe tartozó cégnél készítette a szövetség kiadványait.

Burleanu államigazgatásból importált hivatalnokaival szemben Lupescu hiába ígérte, hogy egykori sztárjátékosokkal tölti fel a vezetést, hiába adott őt támogató interjút Liviu Dragnea az egyetlen nyomtatott romániai sportlapnak, a Gazeta Sporturilornak, hiába támogatta őt az nagy klubok többsége a szavazók zömét jelentő harmadik ligás, női és teremfocis klubok a folytonosságra szavaztak.

Hirdetés