Közel kilenc évet késtek tavaly a CFR vonatai

Tudjuk, hogy a román vasút pocsékul működik, de így számszerűsítve még lesújtóbbnak tűnik a helyzet.
Hirdetés

A Román Vasúttársaság utasszállító részlegének (CFR Călători) vonatai 2017-ben összesen 4,53 millió percet késtek, ami 8,6 évnek felel meg. A trend ráadásul évek óta növekszik, tehát évről évre többet késnek a szerelvények.

2016-ban még „csak” 4,47 millió percet késtek a vonatok, ami ugyan kevesebb, mint tavaly, de óriási ugrás az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2015-ben ugyanis 2,71 millió perc volt a késések mértéke, míg 2014-ben 2,25 millió. Ez utóbbi annak fényében is kiemelkedően „jó” eredménynek számít, hogy ebben az évben még csökkent a késések mértéke, 2013-ban ugyanis 2,87 millió percet késtek a vonatok, 2012-ben pedig 3,53-at.

Mindez azt jelenti, hogy

négy évvel ezelőtt fele annyit késtek a vonatok összesítésben, mint tavaly.

Az utasoknak elvileg jogukban áll kártérítést kérni, ezzel kapcsolatosan európai uniós szabályozás is érvényben van.

Hirdetés

Csakhogy a tagállamoknak jogukban áll engedményeket tenni ez ügyben – a CFR-nek így a belföldi, valamint az EU-n kívüli késésekért 2019 december 3-áig nem kell kártérítést fizetnie, és ezen időpont után is csak a hosszú távú utazások esetén,

a helyi érdekű és regionális vonalakon ezt követően sem.

A CFR így tavaly csupán 70 esetben fizetett kártérítést, ebből 39 esetben a kártérítés mértéke a jegy árának 50 százaléka volt, 31 esetben pedig csupán 25 százaléka.

Hirdetés