Japánsztrájkkal tiltakoznak a BBTE diákjai a tandíjmentes helyek csökkentése miatt

Tudni akarják, miért döntött az oktatási tárca a csökkentés mellett.
Hirdetés

Japánsztrájkba kezdett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem több tucat diákja: fehér karszalaggal és flashmobbal fejezték ki tiltakozásukat azon tanügyminisztériumi döntés ellen, amely szerint az ország több egyetemén jövő tanévtől csökkentik a tandíjmentes helyeket.

Az egyetemi hallgatók a BBTE főépülete előtt gyülekeztek, majd végigvonultak az egyetem folyosóin és belső udvarán.

Andrei Tecsi diákvezető felidézte, hogy a minisztériumi döntés nyilvánosságra kerülése után levelet küldtek a tárcavezetőnek, de a tanügyminiszter keddi válasza nem keltett bennük bizalmat, mivel továbbra sem derült fény arra, milyen elv alapján osztották szét a helyeket. Amennyiben a BBTE nem kapja vissza azokat a helyeket, amelyektől a szaktárca döntése megfosztotta, hiány keletkezik az intézmény költségvetésében, és ezt a diákok is meg fogják érezni – mondta Tecsi.

A kolozsvári székhelyű egyetem diákjai úgy vélik, hogy a tandíjmentes helyek elosztása átlátható, előre megszabott és koherens módszertan alapján kell hogy megtörténjen. Követelik, hogy a tanügyi tárca tegye nyilvánossá azt az algoritmust, amely alapján kiszámolták a BBTE-nek juttatott államilag támogatott helyeket.
 

Hirdetés