Ügyészség: diverziókeltést szolgáló katonai intézkedéseket hagyott jóvá Iliescu

Elindult a volt államfő ellen a bűnvádi eljárás a forradalom ügyében.
Hirdetés

Olyan katonai intézkedésekhez járult hozzá Ion Iliescu volt államfő, amelyek közül némelyek egyértelműen a diverziókeltést szolgálták – közölte kedden a legfőbb ügyészség. Hozzátették, az emberiesség elleni bűncselekmények miatt folyó nyomozást az 1989. december 27-e és 31-e közötti időszakra is kiterjesztették.

Vizsgálódnak Ioan Rus nyugalmazott altábornagy, a légierő volt főparancsnoka ellen is, aki 1989 december 22-én felhatalmazás nélkül diverziókeltést szolgáló parancsot adott ki arról, hogy az Otopeni repülőtér katonai egységének őzésére vezényeljenek ki egy szerkuritáté-osztagot, ami ahhoz vezetett, hogy az objektumot őrző katonák és az érkező egységek között tűzárbaj robbant ki, 48 személy halálát okozva.

Nyomoznak Emil „Cico” Dumitrescu nyugalmazott admirális ellen is. Őt azzal gyanúsítják, hogy december 22-én a televízióban megjelenve ugyancsak diverziókeltési szándékkal bedobta a köztudatba a terroristákkal kapcsolatos álhírt, ami szintén sok ember halálához vezetett.

Ion Iliescu az ügyészek szerint megakadályozhatta volna a diverziókeltést, de nem tette meg.

Iliescut kedden idézték be a legfőbb ügyészségre azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő pénteken jóváhagyta a bűnvádi eljárás beindítását ellene, valamint Petre Roman korábbi miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen.

Iliescu mintegy másfél órát töltött az ügyészségen, ahol ismertették vele a vádirat tartalmát, ezzel

hivatalosan is elindult a bűnvádi eljárás ellene.

Hirdetés

Augustin Lazăr legfőbb ügyész még április másodikán kérte az elnök engedélyét az eljárás megindításához, mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indítanának eljárást az 1989-es forradalom ügyében.

Ion Iliescu tagja és elnöke volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának, amely a törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-éig, amikor a Tanács elnöke államfői megbízatást kapott. Petre Roman szintén a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának tagja, majd ’89 december 22-e után az ország miniszterelnöke volt. Gelu Voican Voiculescu a Tanács tagja volt, illetve később miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be.

2017. december 18-án a katonai ügyészség közölte: a forradalom ügyében folytatott nyomozás során arra a következtetésre jutottak, hogy nem alakult ki hatalmi vákuum Romániában 1989 decemberében. Marian Lazăr katonai ügyész akkor sajtótájékoztató keretében jelentette be: a nyomozás igazolta, hogy december 22-én este katonai diverziót indítottak el, ez vezetett a számos emberéletet és sérültet követelő eseményekhez.Elindult a volt államfő ellen a bűnvádi eljárás a forradalom ügyében.
 

Hirdetés