Megalázó helyzetbe hozta a Romániai Írószövetség a Nobel-díjas Herta Müllert

A kommunizmus idején meghurcolt írónőt ma sem hagyják békén: felfüggesztették írószövetségi tagságát. Nem veszi azonban a szívére.
Hirdetés

Felfüggesztették az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller tagságát a Romániai Írószövetségben. Az ok: nem fizette ki a 150 lejnyi éves tagdíjat. A bánsági születésű, német származású írónő az írószövetség alapszabályzata értelmében nem vehet részt az elnökség megválasztásában, de az írószövetség fiókszervezeteinek programjain sem. Összesen 600 tag van Herta Müllerhez hasonló helyzetben. A felfüggesztésekre az új vezetőségválasztás hajrájában került sor. 

Nicolae Manolescu kritikus, az írószövetség elnöke a sajtó érdeklődésére kifejtette: Herta Müller továbbra is tagja maradt a szövetségnek, de tagságát felfüggesztették, mert évek óta nem fizette ki a tagságdíjat. Bár a tagok közül többen felajánlották, hogy kifizetik helyette, Manolescu szerint ehhez Herta Müller beleegyezésére is szükség lett volna, ő azonban azt mondta, nem érdekli a Romániai Írószövetség.

Herta Müller egyike azon kevés Nobel-díjasoknak, akik Romániában látták meg a napvilágot. Az írónő csak a disszidálás után válhatott sikeres íróvá. A kommunizmus idején családját kisemmizték, anyját öt évig tartó kényszermunkára vitték Oroszországba. A szekuritáté éveken át üldözte, mert visszautasította a velük való együttműködést.

Németország kétszer is jelölte Nobel-díjra, végül 2009-ben sikerült elnyernie a rangos elismerést a Lélegzethinta című kötetével, mely egy tizenhét éves szebeni fiú deportálásának története. Románia csak ezt követően ismerte fel az írónő romániai gyökereit, és kezdett el büszkélkedni vele.

Hirdetés