Aggódhat Iliescu: Iohannis jóváhagyta a bűnvádi eljárást ellene

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt, az 1989-es forradalom ügyében.
Hirdetés

Jóváhagyta pénteken Klaus Iohannis államfő a Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman korábbi miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes elleni bűnvádi eljárás elindítását.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész még április másodikán kérte az elnök engedélyét az eljárás megindításához, mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indítanának eljárást az 1989-es forradalom ügyében.

Ion Iliescu tagja és elnöke volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának, amely a törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-éig, amikor a Tanács elnöke államfői megbízatást kapott. Petre Roman szintén a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának tagja, majd ’89 december 22-e után az ország miniszterelnöke volt. Gelu Voican Voiculescu a Tanács tagja volt, illetve később miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be.

2017. december 18-án a katonai ügyészség közölte: a forradalom ügyében folytatott nyomozás során arra a következtetésre jutottak, hogy nem alakult ki hatalmi vákuum Romániában 1989 decemberében. Marian Lazăr katonai ügyész akkor sajtótájékoztató keretében jelentette be: a nyomozás igazolta, hogy december 22-én este katonai diverziót indítottak el, ez vezetett a számos emberéletet és sérültet követelő eseményekhez.
 

Hirdetés