A kolozsvári BBTE belengette az általános sztrájkot

Mit képzel magáról ez az oktatási miniszter? Hogy is hívják?
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, szerdán a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége nehezményezte, hogy az oktatási minisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre összesen 277-tel kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki az intézmény számára.

Eltelt két nap, és pénteken az egyetemi vezérek már nem csak nehezményeztek, hanem az asztalra is csaptak. Az egyetem kutatási prorektora, Daniel David egy sajtótájékoztatón bejelentette, magyarázatot kértek az oktatási minisztériumtól arra vonatkozóan, milyen számítások alapján csökkentették a helyek számát, ám nem kaptak választ.

A BBTE vezetősége felszólította a politikai döntéshozókat, fejezzék már be a versenyképes akadémiai szféra elleni ostromot és korrigálják a helyek leosztása során elkövetett hibákat. Daniel David kijelentette: javasolni fogja a BBTE szenátusában egy japán sztrájk, majd egy általános sztrájk meghirdetését a diákok és tanügyi káderek körében.

A prorektor arról is beszélt, hogy tájékoztatni fogják az egyetem külföldi partnereit a helyek csökkentéséről, amely partnerek amúgy máris érdeklődnek a történtekkel kapcsolatban. Ha a román oktatási minisztérium ezt az utat választja, a román felsőoktatás és az ország lemarad az európai színvonalhoz képest.

Hirdetés