A németek kimaradnak, ha a Nyugat odacsap Szíriának

A vegyifegyver-támadás miatt fontolnak katonai műveletet az Aszad-rezsim ellen.
Hirdetés
Németország nem vesz részt a szíriai Dúmában történt vegyifegyver-támadás miatt a közel-keleti arab ország vezetése ellen esetlegesen indítandó katonai műveletekben – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.
 
Még nincs döntés arról, indul-e katonai művelet a damaszkuszi rezsim ellen a kelet-gútai Dúmában végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt – válaszolta Lars-Rokke Rasmussen dán kormányfővel folytatott megbeszélése után kettejük közös sajtótájékoztatóján.
 

Amennyiben indul katonai akció, Németország nem vesz részt benne,

de támogat minden erőfeszítést, amely világossá teszi mindenki számára, hogy a vegyi fegyverek használata elfogadhatatlan – mondta a német kancellár.
 
Valamennyi lehetséges lépést meg kell vizsgálni, ami Németországnak elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben (OPCW) folytatott munka támogatását jelenti – tette hozzá Angela Merkel. Jelezte, hogy Németország akkor is támogatná az ENSZ BT tevékenységét, ha a diplomácián túlmutató lépéseket tenne.
 
Felidézte, hogy Németország 2014-ben az OPCW felkérésére részt vett a szíriai hadsereg bejelentett vegyifegyver-készletének megsemmisítésében. A dúmai támadás tanulságaként meg kell állapítani, hogy 
 

nem sikerült valamennyi ilyen fegyvert megsemmisíteni

– mondta a német kancellár. Hozzátette, hogy csütörtökön telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel. Beszéltek arról az aggodalomról is, hogy fenyeget a vegyi fegyverek használatának tilalmáról szóló globális közmegegyezés eróziója.
 
Elmondta, hogy Németország most elsősorban Washingtonra és Párizsra figyel.
 
A Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen felkelők uralta Dúmában szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak a szíriai kormányt teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. A damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait.
 
A WHO tegnapi közlése szerint több mint 500-an igényeltek azóta orvosi ellátást a körzetben vegyi mérgezésre utaló tünetekkel.
 
Ugyancsak tegnap olyan Twitter-harcba keveredett Donald Trump amerikai elnök az orosz külügyminisztérium különböző rangú képviselőivel, hogy a nyílt fenyegetőzések után az érzékenyebbek már a harmadik világháború kitörését várták.
 
Ehhez képest ma Trump már a talányosabbik és a határozottan nárcisztikus oldalát villogtatja a közösségi oldalon: azt állítja, nem mondta, mikor – ha egyáltalán – mérnek légicsapást Szíriára, és különben is, hol a hála azért, hogy kiűzték onnan az ISIS-t?
 

Hirdetés