Vízzé vált a pataréti szemétlé a Kolozs megyei tanácselnök szerint

Napokon belül megoldódik a pataréti szeméttelep ügye, év végéig tényleg bezár a hulladéktelep – ígéri sokadjára Alin Tişe tanácselnök.
Hirdetés

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke egy mai sajtótájékoztatón bejelentette: ez év végéig átadják az integrált hulladéktároló központot, ahol Kolozs megye összes településéről egy helyre gyűjtik majd a szemetet. A tanácselnök igyekezett tisztázni a pataréti szeméttelep ügyét is, azt ígérve, hogy év végéig ezt is bezárják, és megállítják a hónapok óta gondot jelentő földcsuszamlást és a csurgalékvíz szivárgását is.

Az elöljáró ígéreteiből eddig sem volt hiány, a megvalósítások azonban elmaradtak.

Régóta téma már annak a fordított ozmózis rendszerű víztisztító berendezésnek a beüzemelése, amelyet Németországból bérel a megyei önkormányzat. Ezzel kapcsolatosan Alin Tişe elmondta: a közeljövőben végre beüzemelhetik a készüléket, ugyanakkor egy falat építenek, amely megakadályozza, hogy  az esetleges földcsuszamlások kárt tegyenek a szeméttelep közelében haladó terelőútban.

A megyei tanács szakértői szerint a szemétléből keletkezett tóban a szennyező anyagok felhígultak és leülepedtek, a folyadék 90 százaléka víz. A tófenékre gyülemlett iszapot a speciális készülékkel fogják eltávolítani. A tanácselnök a prefektusra hárította a felelősséget, amiért hét hónapon keresztül nem engedélyezte a sürgősségi helyzet elrendelését, aminek a hiányában a megyei tanács nem léphetett időben közbe. Elmondása szerint néhány napon belül a csurgalék már nem jelent problémát, mivel

a szakértők szerint ártalmatlan víz a Zăpodie patakba folyik, ezt követően beüzemelhetik a víztisztító állomást.

Szakáts István aktivista, aki figyelemmel követte a pataréti csurgalék helyzetét, a tanácselnök kijelentésének abszurditását a szennyező anyagok leülepedéséről azzal szemléltette, hogy a tengerfenékre sem ülepedik le a só, és válik édesvízzé attól, hogy a tanácselnök úr megmártózik benne.

A sajtótájékoztatón Alin Tişe tanácselnök arról is beszámolt, hogy a tordai és a szamosújvári szemétlerakatot legkésőbb júniusban kellett volna bezárni, de a munkálatokkal már most, áprilisban végeztek, így bezárták azokat. Múlt héten a bánffyhunyadi szeméttelepet is lezárták, három hónappal a kötelező határidő előtt. Jövő évben kerül sor a dési és az aranyosgyéresi, szintén nem a szabványoknak megfelelő szemétlerakatok bezárására. 

Hirdetés