Mutatjuk, kik gratuláltak Orbán Viktornak a vasárnapi Fidesz-győzelem után

Például Angela Merkel. Meg Igor Dodon. Meg mások. Mert itt nincs mit tenni. Gratulálni kell. Így illik. Bár olyanok is akadtak, akik egyáltalán nem gratuláltak.
Hirdetés

A vasárnapi országgyűlési választásokon elkönyvelt elsöprő Fidesz-győzelem után elkezdtek befutni a gratulációk Európa országainak vezetői részéről. Listánk értelemszerűen nem teljes.

Angela Merkel német kancellár például írásban gratulált a magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez, mondta Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben. A szokásnak megfelelően, tette hozzá. Aztán azt is elmondta, hogy Merkel asszony szerint Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország „megbízható partnerként számíthat Németországra” az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában. Írja mindezt a kancellár annak ellenére, hogy „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Twitter-üzenetben gratulált Orbán Viktornak. Mint írta, Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének tartja Magyarországot, a maga részéről pedig örül, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral. Kurz kancellár gratulációja nem annyira meglepő, hiszen a kancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője is, amely az Európai Néppárt tagja, csakúgy, mint a Fidesz. És például a migránspolitika terén elég hasonló módon gondolkozik, mint a magyar kormány.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem fecsérelte az időt írásra. Felhívta Orbán Viktor Miniszterelnököt és úgy gratulált a sikerhez. És ha már beszélgettek, az izraeli miniszterelnök meghívta a magyar kormányfőt egy izraeli látogatásra a közeljövőben. Amint ismeretes, Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke szintén Twitter-üzenetben gratulált a magyar miniszterelnöknek. Egyben kifejezte abbéli örömét, hogy Magyarország nemet mondott az Európai Unió bevándorlási politikájára. „Nagy és egyértelmű győzelem ez Orbán Viktornak Magyarországon. Az értékek megtagadását és az Európai Unió által hirdetett tömeges bevándorlást ismét elutasították. A nemzetiek többséget alkothatnak Európában a következő, 2019-es európai parlamenti választásokon”, írta még Le Pen.

Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa is Twitter-üzenetben fejezte ki a Fidesz-győzelem fölött érzett örömét. Magyarország „szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival”, írta Salvini, aki mellesleg jó munkát kívánt Orbán Viktornak, továbbá reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet.

Adolfo Urso, a a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusa a gratulációk mellett arról írt Facebook-oldalán, hogy Orbán nagy sikere újabb figyelmeztetés a változni nem akaró Európának. A magyar baloldalnak pedig inkább az elsöprő vereség okait kellene keresnie ahelyett, hogy átkozná azt, aki bebizonyította, hogy választói támogatottságot élvez.

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, az országgyűlési választásokon aratott Fidesz-győzelem alkalmából. „Őszintén gratulálok Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, az általa vezetett Fidesznek, de az egész magyar népnek is, ezért a csodálatos győzelemért”, írta Dodon egy Facebook-bejegyzésben.

A moldovai elnök szerint a vasárnapi eredmény annak bizonyítéka, hogy Magyarország polgárai teljes mértékben bíznak Orbán Viktor politikájában, továbbá a nemzeti érdekeinek védelmében és népszerűsítésében. Dodon elnök sok sikert és új megvalósításokat kíván Orbán Viktornak és pártjának. Továbbá szükségesnek tartotta közölni, hogy jó személyes viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel, és a maga részéről mindent megtesz, hogy a Moldovai Köztársaság és Magyarország kapcsolatai lendületet vegyenek.

Hirdetés

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője is gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében leszögezte, hogy „várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra”.

És az egyáltalán nem gratulációk következnek. Illik, nem illik.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor „visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére”, mégpedig azzal, hogy Weber úr anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy „felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására”.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor győzni tudott az „idegengyűlölő, Európa-ellenes” politikájával. Josef Weidenholzer, az EP szociáldemokrata frakciójának alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, és meg kellene fontolnia a magyar néppárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta: szomorú nap ez Európa számára, azonban „nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon”. A maguk részéről szükségesnek tartják az uniós szerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarország ellen, illetve azt, hogy az európai intézmények gyakoroljanak nagyobb nyomást Orbán Viktorra és kormányára.

Hétfő délutánig nincs tudomásunk róla, hogy Klaus Iohannis román elnök, Viorica Dancila román miniszterelnök vagy Liviu Dragnea román szociáldemokrata elnök gratulált volna Orbán Viktornak.

Hirdetés