Húsvéti bérkomédia: a tanárok mégsem kapnak fizetést húsvét előtt

Nem minden közalkalmazottnak hozza hamarabb a fizetést az ortodox nyuszi.
Hirdetés
Csak azok a közalkalmazotti kategóriák kapják meg húsvét előtt a bérüket, amelyek ezt igényelték – közölte szerdán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A legtöbb minisztérium előrehozatta a fizetésnapot.
 
„Nem adhatjuk ki a fizetést annak is, aki nem kéri. Akik nem igényelték, nem kapják meg holnap a bérüket” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a minisztériumokkal folytatott egyeztetést követően miniszteri rendeletben szabták meg, mely közalkalmazotti kategóriáknak utalják a bért április 5-én. Voltak olyan minisztériumok, amelyek azt kérték, hogy az alárendeltségükbe tartozó alkalmazottaknak ne folyósítják a fizetésüket csütörtökön – mondta még Teodorovici.
 
Többek között a tanárok, a belügyi és a védelmi minisztérium alkalmazottai nem kapják meg húsvét előtt a márciusi hónap után járó fizetésüket, bár a két utóbbi kategória megkapja az úgynevezett élelmiszerjuttatást.
 
A tanügyi alkalmazottak fizetését április 13-án folyósítják – közölte szerdán az oktatási minisztérium. A szaktárca megjegyzi: a tanügyben dolgozók általában 14-én kapják meg az előző havi munkájuk után járó bért, „a rendszernek ugyanis szüksége van az 1-je és 14-e közötti időre” ahhoz, hogy előkészítse a kifizetéshez szükséges iratokat. Mivel azonban április 14-e idén szombatra esik, a fizetéseket április 13-án utalják.
 
A minisztérium közleménye szerint ez a hónap azért is különleges, mert március 1-jétől megemelték a béreket ebben az ágazatban, és a könyvelési iratok összeállítását csak a hónap utolsó munkanapjának lezárása után kezdhették el. 
 
Ezt nem hagyta annyiban a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), és diszkriminációt kiáltott, hogy más közalkalmazottakkal ellentétben a tanároknak nem utalják korábban a bérüket. A szakszervezet közleménye Viorica Dăncilă kormányfő keddi ígéretére hivatkozott, amely szerint a nyugdíjakat nem utalják ortodox húsvét előtt, a közalkalmazottak azonban megkapják a fizetésüket a héten.
 
A szerdai kormányülés elején azonban a miniszterelnök már tudhatta, hogy nem minden minisztérium hozta előre a fizetésnapot, és felszólította az illetékes tárcavezetőket, tisztázzák a bérek kifizetésével kapcsolatos helyzetet, nyújtsanak világos tájékoztatást az állampolgároknak. 

Hirdetés