Összegyűlt az egymillió aláírás a Minority Safepack támogatására

Április 3. a határidő, most 1,2 millió aláírás a cél.
Hirdetés

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke közölte Facebook-oldalán, hogy összegyűlt a szükséges egymillió aláírás a Minority Safepack állampolgári kezdeményezés támogatására.

Bár az fura, hogy a projekt saját honlapja szerint csütörtök délben még nincs meg az egymillió aláírás (644 679 online, 338 934 offline, vagyis 16 378 hiányzik), az Európai Bizottság honlapja szerint az online aláírások száma 674 482, ami több, mint az előbb említett.

A FUEN közlése szerint az egymilliós szám csak egy becslés, amely az online támogatások és a FUEN tagszervezetei és partnerei által papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik.

Vincze Loránt azt írja: biztonságból még gyűjtenének 200 ezret a keddi határidőig.

A Minority Safepack kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket – ezek a feltételek most teljesültek: az országos küszöböt tíz tagállamban – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Bulgária, Litvánia és Szlovénia – sikerült átlépni, ráadásul Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is jó esély van erre a kampány zárultáig.

Hirdetés

A végleges adatokat a szervezők szerdán, április 4-én az európai ernyőszervezet székhelyén, a németországi Flensburgban, illetve Kolozsváron, az RMDSZ székházában ismertetik 11 órakor, az eseményeket a Minority SafePack Facebook-oldalán élőben lehet követni.

A tervek szerint 2018. július 2-ig minden tagállam ellenőrzi az aláírások hitelességét, és legkésőbb 2018. október 2-ig elkezdődik a jogalkotás.

A FUEN megítélése szerint az Európai Unióban a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagy számú aláírás egy markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat.

Hirdetés