Díszteremben zajlik az 1990-es bányászjárás pere

Alacsonyabb fokú bíróságon, mert a legfelső nem rendelkezik akkora teremmel, hogy beférjenek a polgári felek.
Hirdetés
Az előzetes eljárás második tárgyalása zajlik az 1990. június 13-15-i bányászjárás perében, most éppen a Bukaresti Törvényszék dísztermében, mivel a legfelső bíróság, ahol az ügyet tárgyalni kellene, nem rendelkezik akkora teremmel, hogy beférjen minden polgári fél – írja a Mediafax hírügynökség. 
 
Csütörtök reggel mintegy 300 személy jelent meg a Bukaresti Törvényszék épületénél, hogy érintettként részt vegyen az előzetes eljárás második tárgyalásán. Az előzetes eljárás során állapítják meg, hogy törvényesen zajlott-e a vádemelés az ügyben. 
 
A legfelső bíróság ügyészségének katonai ügyészei tavaly nyáron emeltek vádat többek között emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A 14 vádlott között az akkori hatalom csúcsvezetői szerepelnek: Ion Iliescu akkori államelnök, Petre Roman akkori kormányfő, katonai és titkosszolgálati vezetők. A katonai ügyészek szerint ők szervezték és irányították az 1990-es támadást a polgári lakosság ellen, amely során négy embert lelőttek, hárman lövéstől sebesültek meg, 1242 embert zártak be, és 1269 embernek sérült a fizikai vagy lelki épsége.
 
Az előzetes eljárás idén februárban kezdődött, akkor a katonai fellebbviteli bíróságon, hogy ne álljon le a legfelső bíróság teljes tevékenysége. Akkor az udvaron várakoztak a polgári felek, egy férfi rosszul lett.
 
A legfelső bíróság elnöke, Cristina Tarcea többször is panaszkodott, hogy az ügy iratai sem férnek el az általa vezetett intézményben, és a helyhiányt többszöri jelzése ellenére sem oldották meg a felelős intézmények.

Hirdetés