Kezdődhet elölről a per a DNA-botrányt kavaró Cosmáék ügyében

A PSD két Prahova megyei politikusa – apja és fia – szerint az ügyészek bizonyítékokat hamisítottak.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság többszöri halasztás után elrendelte a per újratárgyalását abban az ügyben, amelynek vádlottjai azt állították, hogy a korrupcióellenes ügyészek bizonyítékokat hamisítanak.

Mircea Cosmát, a Prahova megyei tanács volt elnökét első fokon nyolc, fiát, Vlad Cosma volt parlamenti képviselőt pedig

öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 2016-ban

  • egymillió eurónyi kárt okozó hivatali visszaélésért,
  • pénzmosásért
  • és befolyással való üzérkedésért.

A PSD két politikusának korrupciós ügye azért kapott kiemelt figyelmet a médiában, mert Vlad Cosma – az ügyészekkel folytatott beszélgetések hangfelvételeit közzé téve – azt állította: a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a megszorongatott vádlottakat használják arra, hogy újabb ügyekben terhelő bizonyítékokat „gyártsanak”.

A volt parlamenti képviselő ezek után visszaélésért feljelentette a legfőbb ügyészségén vádlóit, az igazságszolgáltatási felügyelet vizsgálatot indított a DNA Prahova megyei kirendeltségénél, a legfelsőbb bíróság pedig most úgy döntött, hogy nem hoz jogerős ítéletet, hanem

elölről kell kezdeni az ügyben a bizonyítási eljárást.

Hirdetés

Vlad Cosma leleplezéseit arra használták fel a médiában, hogy bizonyítsák: a DNA visszaél hatalmával, politikai hajtóvadászatot folytat azok ellen, akik szembeszegülnek az országot háttérből irányító úgynevezett „párhuzamos állam” akaratával, ezért a DNA főügyészének mennie kell, a vádhatóságot pedig alapjaiból át kell szervezni.

Laura Codruța Kövesi, a DNA főügyésze tagadta, hogy az általa vezetett vádhatóság bizonyítékokat hamisítana, szerinte azért támadják a DNA-t, mert eredményes, és mert befolyásos politikusokat és üzletembereket küldött bíróság elé. A DNA elleni sajtókampányt a „vádlottak kétségbeesett fesztiváljának” nevezte.

Hirdetés