Iohannis csak húsvét után dönt Kövesi sorsáról

Jó alaposan megfontolja a döntését.
Hirdetés

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli ülése után Klaus Iohannis államfő az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: még nem kapta kézhez a három igazságügyi törvényt, melyet kedden módosított a képviselőház, de amint kézhez kapja, kielemzi ezeket. Az államfő fontosnak tartja és elvárja, hogy javítsanak az igazságügyi törvényeken, amíg ezek „eleget tesznek a romániai társadalom igényeinek”. Több lehetőség is számításba jöhet, tette hozzá az államfő, de nem árult el további részleteket.

Húsvét után dönt Kövesiről

Nem hozta meg döntését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívásával kapcsolatban sem. Mint mondta: valószínűleg csak húsvét után dönt azon dokumentumok alapján, amelyeket rendelkezésére bocsátottak az ügyben érintett felek.

A sajtó érdeklődésére Iohannis arról is beszélt, hogy a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalás során szóba került az a levél, melyet Viorica Dăncilă román kormányfő címzett az európai bizottsági elnöknek a nagykorrupciós dossziékkal kapcsolatban. Az államfő úgy vélekedett, hogy a romániai közvélemény és politikum szempontjából jogos a Dăncilă által feltett kérdésfelvetés.

„Arra kértem, hogy olyan munkacsoport vegye górcső alá a témát, amely a legnagyobb komolysággal, mélyrehatóan elemzi ki, hogy tisztán lássunk ez ügyben. Személyes véleményem szerint nincs szó az igazságszolgáltatásba való beavatkozásról, de nem akarok a bizottság helyett válaszolni” – nyilatkozta Iohannis.

Viorica Dăncilă kormányfő szerdán levélben kért tájékoztatást Jean-Claude Junkertől arról, hogy az Európai Bizottság miért érdeklődik az igazságügyi minisztériumnál a nagykorrupciós ügyekben indított bűnvádi eljárásokról.

Románia számára kedvező irányba halad a tárgyalás a brexitről

Klaus Iohannis elégedetten nyilatkozott a Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével kapcsolatos tárgyalásokról, szerinte ugyanis Románia szemszögéből nagyon jó irányba haladnak mindhárom fontos kitétel szempontjából, amelyet a román fél megfogalmazott: az állampolgárok jogai, a finanszírozás és az utólagosan megkötendő biztonsági és védelmi egyezmény.

Hirdetés

Kevésbé volt bizakodó az euró romániai bevezetése kapcsán. Csak abban az esetben tartja reálisnak a 2024-es határidőt a közös fizetőeszköz bevezetésére, ha a kormány politikai akarata elég arra, hogy helyrehozza a dolgokat, és az ország visszatér a felzárkózási pályára.

Nyilatkozatában kitért Iohannis arra a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendeletre is, amellyel a kabinet létrehozta az euróra való áttérést előkészítő országos bizottságot.

„Nem akarok szkeptikus lenni, de volt már nekünk egy ilyen bizottságunk, csak az a Román Nemzeti Banknak volt alárendelve. Most lesz egy másik testületünk, amelyet a kormány fog irányítani. Azt elárulom, hogy nem lesz még egy, az Államelnöki Hivatalnak alárendelt bizottság is. Ha ezek a kisebb-nagyobb bizottságok összeülnek, komoly testületet alkotnak, és elkezdenek konkrét intézkedéseket hozni – mert itt konkrét dolgokra van szükség, nem mesékre –, akkor minden bizonnyal megcélozhatjuk a 2024-es évet” – fogalmazott.

Hirdetés