Olcsó a haza földje

Itt a legalacsonyabb a hektáronkénti átlagár. Hollandiában a legmagasabb, ott még a tenger is veszi. El.
Hirdetés

Az Európai Unió országai közül 2016-ban Hollandiában volt a legnagyobb, Romániában a legkisebb a termőföldek ára – derül ki az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott adataiból. Az Eurostat szerint Hollandiában átlagban 63 000 euróért, míg Romániában 1958 euróért cserélt gazdát egy hektár termőföld 2016-ban, vagyis a holland föld 32-szer drágább, mint a romániai.

A legdrágább termőföldet az olaszországi Liguria tartományban adták el két évvel ezelőtt, hektárját 108 000 euróért. A legolcsóbb termőföldet Bulgáriában, Yugozapaden régióban szerezte meg gazdája, mindössze 1165 eurót fizetett hektárjáért.

2011 – 2016 között nagyot ugrottak a termőföld-árak Csehországban, Litvániában, Észtországban, Lettországban és Magyarországon. 

Nem minden tulajdonos műveli meg a földjét az Európai Unióban, sokan haszonbérbe adják. Hollandiában a termőföld haszonbérbe vétele átlagosan évi 791 euróba kerül hektáronként, Lettországban viszont csak 46 euróba. Romániára nézve nincsenek erre vonatkozó adatai az európai statisztikai hivatalnak.

2016-ból származik az az összesítés is, amely szerint Románia a 14,8 millió hektár termőföldjéből csak nagyjából tízmillión folyik tényleges termesztés, és annak is közel harmada, 2,8 millió hektár akkor már külföldi tulajdonban volt.

Hirdetés