A PSD kampányszekerét is megtolhatta a Facebook-botrányban érintett cég

Megszólalt egy brit politikai tanácsadó, akit a PSD 2016-os választási kampányához környékeztek meg.
Hirdetés

A Facebook-felhasználók adatainak politikai felhasználásával vádolt Cambridge Analytica nevű cég, mely mind Donald Trump amerikai elnökké választásához, mind a Brexithez is hozzájárulhatott, állítólag a PSD-vel is együttműködött. Az Associated Press (AP) szerint a cég egy brit politikai tanácsadót, Rupert Wolfe Murrayt akarta megbízni, hogy segítsen a romániai szocik kampányában.

A tanácsadó arról nyilatkozott a AP-nek, hogy a Cambridge Analytica egyik magas rangú vezetője, Mark Turnbull 2016 augusztusában kereste meg. A tanácsadó egy e-maillel igazolta állítását, melyben Mark Turnbull a feltételeket rögzítette. Eszerint két személyt küldenének Romániába, akik két-három hónapig stratégiai tanácsokkal és aktív segítségnyújtással járulnának hozzá a PSD kampányának sikeréhez.

Wolfe Murray azt állította, hogy azért utasította vissza az ajánlatot, mert nem dolgozik politikai pártoknak.

Az Associated Press megállapítja: nem egyértelmű, hogy végül  a Cambridge Analytica küldött-e valakit Romániába vagy sem, de tény, hogy a PSD 46 százalékkal megnyerte a választást. Azt is tudni lehet, hogy a  Cambridge Analyticához köthető tanácsadó cég, a SCL Group 2011 óta jelen van Romániában.

Hirdetés

Liviu Dragnea, a PSD elnöke értetlenkedve fogadta a sajtó kérdését a Cambridge Analyticáról, válaszként csak annyit mondott, hogy szóba se jöhet a PSD-nél ilyen szolgáltatás, és ő úgy tudja, máshol vonták be a kampányba a nevezett céget.   

 

Hirdetés