Bukarest lett a legnagyobb safe space az országban

Pénteken ismét bezárják az iskolákat a fővárosban.
Hirdetés
Bukarestben pénteken nem nyitnak ki az óvodák, iskolák és középiskolák, mert túl hideg lesz, döntötte el Gabriela Firea főpolgármester. Firea asszony ezt felelős döntésnek nevezte, mivel nem akarja kitenni a gyerekeket „extrém időjárási jelenségeknek”. Március 23. már a sokadik péntek ezen a télen, amikor bezárják a bukaresti iskolákat.
 
A főváros közleménye szerint a polgármester a prefektussal, a főtanfelügyelővel és a területileg illetékes meteorológusokkal tanácskozott a döntés előtt. A meteorológusok a havazás és a szél megerősödését jósolták péntekre, így Firea úgy döntött, március 23-án szünetel az állami oktatás.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) fokozott lehűlésre figyelmeztetett kedd délután és csütörtök reggel között, a levegő akár tíz fokkal is az ilyenkor szokásos hőmérséklet alá hűlhet. Szerdán az egész országban számítani kell valamilyen csapadékra, a hegyekben főként havazásra, a csapadék mennyisége helyenként eléri a tíz-tizenöt litert négyzetméterenként. Olténiában, Munténiában és Dobrudzsában eső, havaseső és havazás várható, az ország többi részében inkább havazás, csütörtökön és pénteken pedig a déli, dél-keleti régiókban is megerősödik a havazás.
 

Ez az extrém??

A szakszolgálat honlapján fellelhető, kifejezetten Bukarestre érvényes előrejelzés szerint is hideg lesz a fővárosban csütörtökön és pénteken, de nem hidegebb, mint egy szokványos téli napon. Szerdán mínusz 3 és plusz 1, csütörtökön és pénteken 0 és mínusz 5 Celsius fok közötti hideg várható. A szél helyenként 45-55 km/órásra erősödik.

Hirdetés