Románia utolsó helyen áll Európában az olvasás terén is

Egy román polgár 3 eurót költ könyvekre. Nem naponta. Évente. Ezen próbál változtatni egy liberális politikus.
Hirdetés

Szomorúak az Eurostat olvasásra, „könyvfogyasztási” szokásokra vonatkozó recens adatai. Már amelyek Romániát érintik. A romániai lakosság csupán 2,8 %-a olvas el egy könyvet havonta. Egy román polgár legtöbb három eurót költ könyvekre egy évben. Az Országos Kultúrakutatási Intézet (lám, van ilyen is!) adatai szerint pedig ötből egy román soha nem olvasott egyetlen könyvet sem.

Ez a valóban szomorú statisztika késztette Ovidiu Raețchi liberális parlamenti képviselőt arra, hogy megalkossa a „Könyvpaktum” elnevezésű törvénytervezetet. A politikus szerint a törvénytervezet készen áll a közvitára. Románia az utolsó helyen áll az európai könyvpiacon, ami a centenáriumi év szégyene (amúgy nem lenne az?). A globális társadalomban nem megengedhető az oktatás, az intellektuális és kulturális fejlődés elhanyagolása. A legfrissebb nemzeti honvédelmi stratégiában amúgy az oktatás színvonalát Románia legsebezhetőbb területeként jelölték meg.

Raețchi nyolc kezdeti intézkedéssel kíván javítani a gyalázatos helyzete. A cél: két év alatt megduplázni a hazai „könyvfogyasztást”. Vannak köztük üdvös és teljesíthető intézkedések, például a hazai könyvtárak könyvállományának megnövelése és felfrissítése, vagy egy könyv- és olvasás-népszerűsítési kampány.

Aztán vannak üdvös, ám nehezebben átvihető javaslatok: évi 100 eurós könyvvásárlási támogatás minden tanárnak, 0 százalékos áfa a nyomtatott könyvek, 5 százalékos áfa az elektronikus könyvek esetében, 50 eurós könyvvásárlási juttatás minden diáknak, aki elvégzi az elemi, középiskolai és líceumi oktatás első évét, a jövedelemadó elengedése a könyvelőállítás iparának kulcsszereplői esetében, illetve a telek- és ingatlanadó, illetve illetékek elengedése olyan helyiségek esetében, ahol könyvesboltok működnek (és ahol a forgalom legalább 50 százaléka könyvek eladásából származik).

A magunk részéről drukkolunk a képviselő úrnak.

Hirdetés