Megszüntetné Nagybánya önálló magyar iskoláját a polgármester, de az RMDSZ az iskola vezetését alázza

Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Hirdetés

A magyar oktatást porig alázó „ünnepi” beszédet mondott Nagybánya börtönviselt polgármestere, Cătălin Cherecheș március 15-e alkalmából.

Az elöljáró a színházépületben tartott ünnepségen kifejtette: annyira gyenge a Németh László Elméleti Líceum oktatási színvonala, hogy az ide járó gyerekek jövője el van ásva. Cherecheș azt sugallta, hogy mindezért a pedagógusok a hibásak. Szerinte nincs elégséges számú, jól felkészült, magyarul is beszélő tanár például a kémia oktatására. A polgármester magyar osztályokat indítana a Vasile Lucaciu vagy a Gheorghe Șincai iskolákban, mert ott minőségibb oktatás zajlik.

„Vagy azt gondolják, hogy ott nem részesülnének jó oktatásban a diákok?” – kérdezte a meglepett közönségtől.

„Ne vágják el ezeknek a gyerekeknek a jövőjét egyes emblémák kedvéért. Hamis emblémákért. Ezeknek a gyerekeknek a matematikát, kémiát, fizikát és biológiát minőségi szempontok alapján kell tanulniuk, nem épület függvényében” – fogalmazott Cherecheș arra utalva, hogy az intézmény tavaly ősszel vehette birtokba a magyar kormány támogatásával megújuló belvárosi épületét.

Korábban már kiderült, hogy a katolikus és a református egyház összefogásával működő iskola szálka nemcsak az elöljáró, hanem a tanfelügyelőség szemében is, hiszen volt már kísérlet a gyengítésére. Akkor államtitkári szinten sikerült megakadályozni, hogy megszüntessék a humán profilú 9. osztályt.

A magyar közösségben nagy visszhangot váltottak ki Cătălin Cherecheș szavai,

főleg miután a YouTubra is felkerült a beszédéről készült felvétel. Később törölték, egy része azonban elérhető itt

Hirdetés

Az iskola egy Facebook-posztban szólította fel Vida Noémi alpolgármestert, hogy tegyen valamit az iskola megmentése érdekében.

Az RMDSZ az iskola vezetését utasítja rendre

A helyi RMDSZ közleményt adott ki, amelyben kijelentették: meggyőződésük, hogy a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti. A közlemény az iskola igazgatósága és a városvezetés közötti előzetes nézeteltérésre is utal.

„A Nagybányai RMDSZ szervezete felkéri a Németh László Elméleti Líceum igazgatónőjét, hogy legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartؘást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok.” – szerepel a dokumentumban. 

Hirdetés