Fázik a Peleş-kastély

Több mint egy hónapja nem működik a fűtés a királyi örökség legreprezentatívabb épületében. Gombák fenyegetik a díszes berendezést.
Hirdetés
Több mint egy hónapja nem működik a fűtés a szinajai Peleş-kastélyban, mert tönkrement a 27 éve beszerelt hőközpont, és a kastélyt működtető múzeum önerőből képtelen megjavítani – nyilatkozta több hazai hírügynökségnek is a Peleş múzeum szóvivője, Daniela Voitescu.
 
A kastélymúzeum látogatható termeiben nulla fok van, az adminisztratív helyiségekben két fok, árulta el a szóvivő. Mivel a látogatás folyamatos (még ha a turisták kabátban és sapkában járják is be a kastélyt), emelkedik a páratartalom a belterekben, amelyek díszes berendezését a penész és egy másik, faanyagot károsító gomba, a merulius lacrymas megjelenése veszélyezteti.
 
Voitescu szerint ez a gomba riasztotta el végül Ceauşescut a ’80-as években attól, hogy beköltözzön a királyi kastélyba. Akkoriban ugyanis felújítás miatt szintén nem fűtötték az épületet, megjelent ez a gomba a faanyagban, és a diktátor attól félt, őt is megbetegíti. A muzeológus szerint a gomba csak a gerendákat támadta meg, az emberi egészségre nem veszélyes.
 
Idén január 23-án jelezték a múzeum fenntartójának, a kulturális minisztériumnak, hogy meghibásodott a hőközpont, nem tudják megjavítani, leállt a fűtés, erre a minisztérium február 13-án válaszolt, hogy nem az ő dolga, és minden nagyobb javítás, beruházás a tulajdonosra, a királyi házra hárul. 
 
A fűtésrendszer meghibásodását jelezték a királyi háznak is, mondta Voitescu. A hőközpontot 1991-ben szerelték be, Mihály király 2007-ben kapta vissza a Peleş és a Pelişor kastélyt, valamint a teljes Peleş birtokot, de az ingatlan kezelését azóta is a román állam látja el.
 
A birtokot I. Károly, a román királyi ház alapítója vásárolta egy németországi birtokának árából 1873-ban. A királyi család nyári rezidenciájaként szolgáló kastély és a birtokot kiszolgáló többi épület bő tíz éven át épült, 1883-ban vették használatba.

Hirdetés