Folytatódik a kétnyelvű táblamizéria Fehér és Maros megye határánál

Felszerelték, leszerelték, majd ismét felszerelték és leszerelték a kétnyelvű megyenévtáblát.
Hirdetés

A megyenévtábla körüli hisztéria februárban kezdődött, amikor Florin Roman liberális parlamenti képviselő észrevette, hogy Fehér és Maros megyék határánál megjelent egy kétnyelvű tábla. Több politikus is felháborodottságának adott hangot: szerintük Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök hivatali visszaélést követett el a tábla kihelyezésével.

A feljelentések nyomán egy nap alatt eltüntették a táblát, majd ezt követően a megyei tanács újra felszereltette azokat, igaz, néhány méterrel odébb, Maros megye területén. A megyei önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a kétnyelvűséget a törvény garantálja azokban a megyékben és településeken, ahol a lakosság 20 százaléka az adott kisebbséghez tartozik, és a táblák megrongálása törvénysértést jelent.

Marius Pașcan Maros megyei képviselő – a Népi Mozgalom Párt politikusa –, aki szintén elsőként reagált a magyar felirat megjelenésére, arról adott hírt, hogy a táblát leszerelte a Maros megyei rendőrség közlekedésrendészeti osztálya, tekintettel arra, hogy nem rendelkezett a szükséges engedéllyel. Emiatt a rendőrség büntetést helyezett kilátásba. Fehér megye tanácsa pedig felháborodásának adott hangot a tábla „törvénytelen és etnikailag provokáló” kihelyezése miatt.

Itt tartunk most. 

 

Hirdetés