A katalán elnökválasztás kezd tragikomédiába fordulni

Madridnak esze ágában sincs kiengedni az előzetes letartóztatásban lévő legesélyesebb elnökjelöltet – akinek a megválasztásához viszont szükséges a személyes megjelenése.
Hirdetés

A spanyol alkotmánybíróság elutasította szerdán az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez katalán elnökjelölt szabadlábra helyezését – írja az MTI.

Ez azért kellemetlen, mert a katalán parlament jövő hétfőn ül össze, hogy megkezdje többnapos elnökválasztó ülését, és ezen elengedhetetlen a jelölt személyes megjelenése.

A végső döntést arról, hogy Sánchez ott lehet-e a parlamentben, a spanyol legfelsőbb bíróság hozza meg, ahova kedden nyújtotta be kérvényét az elnökjelölt.

Az ügyészség és a védelem öt napot kapott, hogy ismertesse álláspontját a kérelemről. Ez a határidő hétfőn délelőtt jár le, épp amikorra a katalán parlament ülését is összehívták.

A helyzetet bonyolítja, hogy még ha engedélyezi is majd a bíróság az elnökjelölt szabadon engedését, megválasztásához jelenleg nincs meg a szükséges parlamenti többség.

Jordi Sánchez október 16-a óta van előzetes letartóztatásban egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, amikor is a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Nemcsak, hogy hosszú ideig nem tudták elhagyni az épületet, de kint parkoló autóikat is megrongálták.
Az ügyészség szerint a szervezők, köztük Sánchez, meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják.
Hirdetés

Jordi Sánchez egyébként úgy lett az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) függetlenségi pártszövetség elnökjelöltje, hogy a korábbi jelölt (és egyben a korábbi klatalán elnök), Carles Puigdemont brüsszeli emigrációban tartózkodik, ezért visszalépett az elnökjelöltségtől, és maga helyett Sánchezt javasolta.

Foglaljuk tehát össze: a korábbi elnökjelölt, aki a letartóztatás veszélye miatt nem térhetett haza az emigrációból, utódául jelölt egy olyan politikust, akit már le is tartóztattak, ezért ő sem lehet jelen a parlament elnökválasztó ülésén, már ha nem engedik ki a börtönből, de erre elég kevés esély mutatkozik.

Kíváncsian várjuk a következő lépést a spanyol–katalán sakkjátszmában.
 

Hirdetés