Ékszert vásárolna? Most tegye, mert hamarosan megdrágul!

A román kormány sürgősségi rendelettel röpíti a levegőbe az ékszerárakat.
Hirdetés

Az idei év második felétől kezdve megdrágulnak a platina-, arany- és ezüstékszerek. Hogy miért? Hát, mert a kormány hozott egy sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a piacon keringő hamis ékszerek kiiktatását célozta meg. Viszont amolyan járulékos hatásként drágább lesz a csön-csön gyűrű, és minden egyéb. Hogy mennyivel? Az érintettek szerint akár duplájára is emelkedhet az ár.

Nézzük, miről is van szó. Jelen pillanatban a nemesfém ékszerek két fémjelet tartalmaznak. Az egyik a finomságjel, amely azt mutatja, milyen és mennyi nemesfémet tartalmaz az adott ékszer. A másik a mesterjel, amelyet a készítő üt bele a fémbe.

A kormányrendelet értelmében július elsejétől minden ékszernek egy harmadik fémjelet is tartalmaznia kell, mégpedig az állam fémjelét, amely szavatolja az ékszerek eredetiségét. A törvény még nem mondta ki, hogy fog kinézni ez a fémjel, de a Romániai Ékszerészek Érdekképviseleti Szövetsége szerint állítólag egy bölényfejről van szó.

A rendelet alaposan megbolygatja a Romániában jelenleg működő körülbelül 3500 ékszerkereskedő életét, ugyanis alig három hónap áll a rendelkezésükre a felkészüléshez. Minden egyes ékszert el kell vinni a hatóságilag engedélyezett helyre, ahol a fémjelet beütik, és nyilván a hitelesítő munkálat is pénzbe kerül.

Az illetékesek szerint ennek az lesz az eredménye, hogy a vevő drágábban juthat majd hozzá az áhított nemesfém csecsebecsékhez. Adott esetben az eddigi ár kétszeresét is le kell majd perkálni egy-egy darabért.

Hirdetés