Nem jött össze az újabb magyar Oscar

Nem a magyar Testről és lélekről, hanem az Egy fantasztikus nő című chilei film a befutó a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A legjobb filmnek A víz érintését, Guillermo del Toro fantasyjét választották.
Hirdetés

Nem jött össze zsinórban a harmadik magyar Oscar-díj: az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskát helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben.


Jelenet az Egy fantasztikus nő című filmből

Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért.

Chilei film először nyert ebben a kategóriában.

A legjobb filmnek járó díjat Guillermo del Toro műve, A víz érintése című fantasy kapta. A film tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra.

A legjobb filmért járó Oscart a tavalyi borítékcserés fiaskó után idén ismét Faye Dunaway és Warren Beatty adta át. Del Toro a díjat megköszönve arra bátorította a fiatal filmeseket: „használják arra a képzeletüket, hogy olyan történeteket mondjanak el, amelyek valóságosak a világban”.

Del Toro lett a harmadik mexikói származású filmes, aki Oscar-díjat kapott Alejandro Inarritu és Alfonso Cuarón után. „A legnagyobb dolog, amit a művészet és amit a mi ágazatunk tesz, hogy kitörli a homokba rajzolt vonalakat” – utalt a magáról migránsként beszélő rendező nemzetközi karrierjére.


A legjobb filmnek választott A víz érintése

Maga  Guillermo del Toro kapta a legjobb rendezőnek járó díjat is.

A Három óriásplakát Ebbing határában című filmért Frances McDormand nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

McDormand másodszor lett Oscar-díjas, ezúttal egy lánya gyilkosát kutató anya szerepéért. A 60 éves színésznő a színpadra lépve családját és a Három óriásplakát Ebbing határában rendező-forgatókönyvíróját, Martin McDonaghot köszöntötte, majd minden női Oscar-jelöltet felállított a Dolby Színház nézőterén. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta őket.    

„Nézzenek körül, hölgyeim és uraim, mert mindannyiunknak vannak elmesélni való történekeink és finanszírozásra szoruló filmterveink” – hangsúlyozta McDormand, aki befejezésül a „befogadási záradékot” ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, amely egy szerződésben garantálhatja egy film szereplőinek és alkotóinak sokféleségét.

A díjátadó gálán a 90. évfordulót ünneplő filmes idézetek mellett Hollywood forró témája, a nemek közötti egyenlőség kérdése és a filmipart megrázó zaklatási botrányok áldozatai melletti kiállás, a változások sürgetése is kiemelt szerepet kapott. A műsor házigazdája, Jimmy Kimmel is többször célzott a szexuális zaklatásokra és az áldozatoknak hangot adó MeToo-mozgalomra.


Frances McDormand a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben

Hirdetés

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat A legsötétebb óra című filmben Winston Churchill megformálásáért Gary Oldman kapta.


Gary Oldman A legsötétebb órában

Allison Janney, az Én, Tonya című film szereplője nyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést pedig Sam Rockwell kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotásban nyújtott alakításáért.

A legjobb dokumentumfilm díját a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazta az amerikai filmakadémia.

Tizennegyedik alkalommal jelölték – volt olyan év, hogy két filmért is -, de most először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

A legjobb vágás díját a Dunkirk című háborús dráma kapta. A filmet a hangvágás és a hangkeverés kategóriában is díjazták.

A legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adták, a legjobb rövid animációs film elismerését pedig a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosa, Kobe Bryant szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át az Oscar-szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapta meg a díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

Hirdetés