Minden, amit a hétfő hajnali Oscar-díjátadóról tudni érdemes

Idén két magyar érdekeltségű alkotásnak is drukkolhatunk: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje mellett a magyar származású Anita Doron forgatókönyve alapján készült animáció is a legjobbak között szerepel.
Hirdetés

Visszaszámlálás indul, hétfő hajnalban kiderül, sikerül-e zsinórban harmadjára magyar alkotásnak Oscar-díjat nyernie. Míg 2016-ban a Saul fiának, 2017-ben a Mindenkinek szurkolhattunk, idén két magyar vonatkozású alkotás is szerepel a legjobbak között. A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása versenyez a legrangosabb hollywoodi elismerésért, a legjobb animációs film díjáért pedig Nora Twomey A kenyérkereső című animációja, melynek forgatókönyvét a kárpátaljai születésű Anita Doron írta, producere Angelina Jolie.

Meglesz zsinórban a harmadik magyar Oscar-díj?

Szakértők szerint Enyedi Ildikó alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, de elnyerheti a díjat. Nagy esélyesnek tartják a chilei Una mujer fantástica (Egy fantasztikus nő – a szerk.) és a svéd A négyzet című filmeket. Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró szerint a Testről és lélekről témája az, ami kicsit közelebb hozhatja az akadémiai tagokhoz a filmet, ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami a metoo-kampány idején fontos lehet – mondta a magyar közmédiának.

Korábban hasonlóan vélekedett Dudás Viktor filmszakértő is, aki kifejtette: sajnos a legjobb külföldi film kategóriában nagyon kiélezett a verseny. Ami két éve a Saul fiát magyar szempontból biztos esélyessé tette, hogy Cannes-i díjazottként volt ott a jelöltek között, az most elmondható Ruben Östlund A négyzet című filmjéről. A kategóriában az Una mujer fantástica című chilei film is nagyon sok rajongót szerzett magának. Dudás szerint ebben a kategóriában rendkívül fontos, hogy mennyire erős a kampánya egy filmnek.

Bakiparádé nélküli díjátadót szeretnének

A 90. Oscar-díjátadó gálát március 4-én rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban, mintegy 3400-fős közönség előtt. Idén több változtatást is bevezettek elsősorban azért, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyihoz hasonló baki, amikor rossz győztest hirdetett ki a legfontosabbnak tartott kategóriában.

Mint emlékezetes, a könyvvizsgáló és tanácsadó cég képviselői figyelmetlenségből rossz borítékot adtak Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe a múlt évi gála végén, így a két színészóriás rossz győztest hirdetett ki a legfontosabbnak tartott kategóriában, a legjobb filmek között: a Holdfény című dráma helyett pár percig a Kaliforniai álom című musical alkotói örültek az Oscar-díjnak.

A PwC (PricewaterhouseCoopers) és az elismerést odaítélő amerikai filmakadémia együttműködése 83 éve tart, így nem szakították meg ezt a hagyományt, azonban nagyobb lesz a szigor. A PwC gálára jelölt három munkatársának részt kellett vennie a show próbáin, és azt is be kellett gyakorolniuk, hogy mi a teendő váratlan helyzetek esetén. Új intézkedés, hogy az adott kategóriában győztest hirdető hírességnek és egy ügyelőnek meg kell erősítenie, hogy a megfelelő borítékot adják az előbbi kezébe.

Hirdetés

Az amerikai filmakadémia kikötötte: a PwC munkatársai nem használhatják mobilkészülékeiket vagy bármilyen egyéb formában a közösségi hálót a díjátadó alatt. Tavaly ugyanis közrejátszott a lebőgésben, hogy a cég egyik munkatársa a legjobb színésznő kategória győztesét, Emma Stone-t fotózta, ami elterelte a figyelmét a legfontosabb díj előtt.

Eszem-iszom, dínom-dánom

Az Oscar-díjak átadása után kerül sor a Kormányzók báljára, ahol már csak ezerötszáz résztvevőt várnak, köztük természetesen a frissen díjazottakat. A bál megszervezéséről és a meghívottak vendéglátásáról Lois Burwell, a filmakadémia illetékes kormányzója, Cheryl Cecchetto producer és Wolfgang Puck sztárséf gondoskodik. A bál arculata a The Hollywood Reporter értesülése szerint az Oscar-show 90. évfordulója alkalmából a filmtörténet nagy korszakait idézi fel eredeti műtárgyakkal és filmzenékkel. Burwell, a filmakadémia díjakkal és eseményekkel foglalkozó bizottságának elnöke, aki A rettenthetetlen maszkmestereként lett Oscar-díjas, először felügyeli az exkluzív rendezvényt. Cecchetto viszont már 29. éve producere a programnak. 

Puck is több mint húsz éve felelős a bál menüjéért. Idén több mint 60 fogás várja a hosszú díjátadó után érkező éhes és szomjas vendégeket. Az étlapon az Oscar-szobrot formázó füstölt lazacos szendvics, a kaviáros spárgakrémlevesen és a fekete szarvasgombás csirkepitén át a rákkal töltött hibiszkuszig számos ínyencség szerepel. De szusibár és a tenger nyers gyümölcseinek változatos kínálata, benne jeges-tengeri pókláb és 24 karátos arannyal készített kaviárparfé is színesíti a listát. A desszertek között koktélok inspirálta macaronok, lime-os habcsókos sajttorta-taco és rózsaszín csokoládés eper is lesz. Francis Ford Coppola borászatából a Rendezői változat és a 90. Oscar-kiadás elnevezésű borkülönlegességet kóstolhatják meg a vendégek. De különleges pezsgőt és egyéb szeszesitalokat is felszolgálnak a jubileum alkalmából. 

Az amerikai filmakadémia az el nem fogyasztott ételeket a Chefs to End Hunger (Séfek az éhezés ellen) szervezetnek adományozza. A környezettudatosság jegyében a dekorációhoz és a tálaláshoz használt műanyagot, fémet, üveget, de még a szőnyeget is újrahasznosítják, a világítást pedig energiatakarékos LED-lámpákkal oldják meg.

A 90. alkalommal sorra kerülő díjátadó ceremóniát világszerte közvetítik, magyar nyelven a Duna Televízión követhetjük figyelemmel.

Hirdetés