Nívódíjat kapott a Kolozsvári Magyar Napok

A Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pálról elnevezett díját idén négy fesztiválszervező kapta, köztük a Kincses Kolozsvár Egyesület.
Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Napokat lebonyolító Kincses Kolozsvár Egyesületet Beke Pál Nívódíjjal tüntette ki a Magyar Fesztivál Szövetség. A díjat Szabó Lilla programigazgató szerdán vette át a szövetség közgyűlése keretében.

Lea kalappalA Magyar Regisztrációs és Minősítési Program tíz évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy szervezők partnereként felszínre segítsék az adott fesztivál lehetőségeiben rejlő értékeket, vagy éppen rávilágítsanak javítható gyengeségeire. A Szövetség az elmúlt évek során 483 fesztivál regisztrációt és 197 minősítést bonyolított le. A nívódíjat az utóbbi egy évben csatlakozott 21 fesztivál közül összesen négy fesztiválszervező, köztük a Kincses Kolozsvár Egyesület kapta – tájékoztat az egyesület sajtószolgálata.

„Nincs verseny. Nincsenek dobogós helyek, nincsenek fokozatok: a Beke Pál nívódíj tisztelgés az elkötelezett közösségi ember, népművelő előtt és tisztelgés a 2017-es fesztiválok emlékezetes szakmai eredményei előtt” – írják a díj ötletgazdái az oklevélen, amelyet egy kerámia szobrocskával, a Szurdi Éva „Lea kalappal” nevű alkotásával együtt nyújtottak át.

A nívódíj névadója, Beke Pál (1943–2009) szerteágazó munkássága csomópontjainak egyike a közösségszervezés volt: egyrészt az foglalkoztatta, hogy a közművelődési intézmények, tevékenységek, programok miképpen szolgálhatják a közösségek megalakulását és megerősödését, másrészt a helyi polgárok és közösségeik hogyan lehetnek aktív alakítói, formálói mindezeknek. A Nívódíjjal az ő emléke előtt is tiszteleg a Magyar Fesztivál Szövetség.

Hirdetés