Brit tiszteletbeli konzulátus nyílik Kolozsváron

Az irodát jövő héten kedden nyitják meg.
Hirdetés

Nagy-Britannia bukaresti nagykövete, Paul Brummel jelenlétében tiszteletbeli konzulátusi iroda nyílik jövő héten kedden Kolozsváron – írja a Ziar de Cluj. Tiszteletbeli konzullá a Sahjjad Rizvit nevezik ki, aki elsősorban a daganatos gyermekeken segítő karitatív tevékenységével és a brit-román üzleti kapcsolatok ápolásával tűnt ki. A leendő tiszteletbeli konzul megerősítette a hírt a román lapnak.

Sahjjad Rizvi rögtön a rendszerváltás után érkezett Romániába, ahol számos szervezet megalapításában és vezetésében vett részt. A nevéhez fűződik a British Business Group Transilvania vagy a kolozsvári Little People Egyesület megalapítása is. Ez utóbbi Románia legnagyobb, rákbetegeken segítő szervezete. Több európai kitekintésű szervezetet is vezetett.

A tiszteletbeli konzul elsődleges feladata általában a fogadó és a küldő állam közötti kapcsolat elmélyítése. Feladatát díjazás nélkül végzi, nem a külügy hivatalos alkalmazottja, így nem is rendelkezik ugyanazokkal a jogokkal, mint egy főkonzul.

 

Hirdetés