Máris folyik a nyilvános hiszti a berlini nagydíjas román film körül

Még nem is tudni pontosan (bár mi sejtjük), hol és mikor mutatják be Adina Pintilie Arany Medve-díjas filmjét, de itthon már kiborult a bili.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Nu mă atinge-mă (Touch Me Not / Ne érints meg) című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ez nagyon szép, és lehet örülni neki. Ám amint az lenni szokott, nem mindenki örül, sőt, volt, aki alaposan ki is akadt a jelentős filmes díj ürügyén.

Például Dan Negru, az Antena 1 televíziós csatorna veterán bulvárshow-műsorvezetője nagyon kiakadt. Ezt írta egy Facebook-bejegyzésben: „Dugjátok az ’Arany Medvét’ a feneketekbe! Ha képeket tennék ide a filmből, a Facebook lezárná a fiókomat. Egy nő úgy próbálja gyógyítani saját frigiditását, hogy megfizet egy férfit, maszturbáljon előtte. Az meg odaáll és maszturbál. Nesztek, film. Tudom, nem értem a maszturbálást, mint művészetet. De minden ’Arany Medve’ üres mozitermekkel fut, olcsó filmek kurvákkal és káromkodással, amit művészetként adnak el a lúzereknek. A szabadpiacon becsődölnek, nincs közönségük. Dugjátok a ’Medvéket’ a feneketekbe!”

Tudor Giurgiu filmrendező, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF – ahol egyébként tippünk szerint Adina Pintilie filmjét május 25. és június 3. között be fogják mutatni) vezetője azonnal reagált Negru epés kritikájára, és megvédte a filmet, szintén egy Facebook-bejegyzésben. Idézünk belőle: „A Medvéről. Ahogy lenni szokott, egy nap alatt áttértünk a ’Bravó, Románia!’ felkiáltásról a ’Dugjátok a Medvét’ a feneketekbe szlogenre. Jellemző. A film nem fog mindenkinek tetszeni és ez természetes, hiszen nem a ’Reszkessetek, betörők!’. Ezt a Medvét egyszerűen azért nem érdemes beledugni a fenékbe, mert egy tehetséges, érzékeny filmes, Adina Pintilie első hatalmas elismerése, aki több mint hét éve keservesen dolgozik ezen a filmen. Hét évnyi kétség, dilemma, lemondás. (…) És mert sokan összekapcsolják a Medvét azzal, hogy a Berlinale politikai alapon osztja a díjakat vagy politikailag korrektül játszik, lásd #metoo, szerintem ez ostobaság. Egy jó film jó, és kész.”

Hirdetés

x

A román sajtó egyébként arra is felkapta a fejét, hogy az angol The Guardian lap (egyesek külön kitérnek arra, hogy a lap baloldali) filmkritikusa, Peter Bradshaw keményen lehúzta a filmet. A kritikus szerint a film „irtó kínos ostobaság”, továbbá „középszerű” és „tele van klisékkel a szadomazochizmusról, szexuális alternatívákról, fétisekről és exhibicionizmusról.”

Na kérem, mindegy, hogy hisztiről, indulatokról, helyes meglátásokról, profi kritikáról van szó, a tény az, hogy ezek után irtó kíváncsiak vagyunk magára a filmre. És nem csak azért, mert Arany Medvés.

Hirdetés