Kalotaszegi református templomot mentettek meg az enyészettől

Az Árpád kori Farnason a Rómer Flóris Terv támogatásával újulhatott meg a református templom haranglába, zsindelyfedése és kerítése.
Hirdetés

Befejeződött a farnasi harangláb felújítása: a kalotaszegi település református templomához tartozó műemléken több renoválási munkálatot is elvégeztek az elmúlt két esztendőben. Megerősítették a harangtorony szerkezetét, kicserélték a zsindelyfedést, helyreállították a haranglábhoz csatlakozó 18. századi kerítést, valamint befejeződtek a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkái is.

A munkálatok a magyar kormány által indított külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készültek el.

Az alapítvány tájékoztatása szerint a Kolozs megyei, Bánffyhunyadtól északra fekvő település temploma a 15. század közepén emelt téglalap alaprajzú, kisméretű hajóból, az ehhez kapcsolódó poligonális záródású szentélyből, valamint a 18. században hozzáépített déli portikusz hármas egységéből áll. A kuruc háborúk idején a templomot feldúlták, újjáépítését csak 1750-ben fejezték be. Ugyanekkor készült a templom jelenleg is jó állapotban lévő festett faberendezése is.

A szentély boltozata a 18. század elején omolhatott be, melyet kazettás mennyezetre cseréltek. 1748-ban a templom körüli cinterem szétrombolt kőfala helyett fakerítést készítettek. Az épülettől délnyugatra magas kőalapra helyezett, zsindellyel fedett, szintén 18. századi szoknyás fa harangláb áll. A Szentléleknek szentelt harangját 1475-ben öntötték.

A farnasi református haranglábának ünnepélyes átadása 2018. március 4-én, 13.00 órakor lesz. A megújult műemléket dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős helyettes államtitkára adja át.

Hirdetés