Tízből hét cég ad ajándékutalványt az alkalmazottainak

Mert nem kell adót és tébéjárulékot fizetni az utalványok után.
Hirdetés
Tízből hét romániai vállalkozás ad ajándékutalványt a munkavállalóknak különböző alkalmakra, ezzel motiválja őket és ismeri el hozzájárulásukat a vállalkozás sikeréhez, derült ki egy ajándékutalványok eladásával foglalkozó cég felméréséből.
 
2016-hoz képest 45 százalékkal nőtt tavaly azon vállalatok száma, akik március 8-a alkalmából ajándékutalványokkal lepték meg alkalmazottaikat, a munkavállalók által ajándékra szánt összegek pedig 38 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.
 
Az Up csoport (volt Cheque Déjeuner csoport) szakértői szerint a voucherek a cégek számára pénzügyi szempontból is előnyösek, hiszen az adótörvénykönyv ezek használatát is szabályozza.
 
A felmérést készítő cég képviselői elmondták, hogy a maximum 150 lej értékű utalványok után nem kell adózniuk a vállalatoknak, és a tb-járulékokat sem kell ezek után befizetniük. Viszont az ajándékjegyek összege a fizetésalap öt százaékáig leírható az adóalapból, a 2018. január 1-jén életbelépett adótörvénykönyvi módosítások nem hoztak változásokat ezek felhasználásában.
 
Amennyiben 150 lejt meghaladó ajándékjegyet ad a vállalkozó, a különbségre 10 százalékos nyereségadót kell fizetni.
 
Az ajándékutalványok leegyszerűsítik a meglepetések vásárlásával járó nehézségeket, nem kell válogatniuk, bevásárolniuk, csomagolniuk, raktározniuk és szétosztaniuk ezeket, a kedvezményezettek pedig legtöbbször értékelik, hogy a cég logójával megszemélyesített ajándékot kapnak a munkáltatójuktól.

Hirdetés