Megvan a román kormány új, aranyköpéseket „tojó” minisztere

Liviu Pop oktatási miniszter lelépett, de nincs baj, jött helyette Anton Anton energetikai miniszter.
Hirdetés

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által a kormányba küldött Anton Anton szemmel láthatólag nemigen tudja, mi folyik a rá bízott minisztérium bugyraiban. Pedig az energiaszektor nem az a megtűrt „szegény rokona” a román állami háztájnak, mint például a kultúra.

A miniszter úr hétfőn részt vett egy energetikai konferencián. Ahol az újságírók különböző dolgokat kérdeztek tőle, energiaügyben, természetesen. Például azt, hogy mi a helyzet a kidolgozandó energetikai stratégiával, amelyről Anton úr a parlamenti meghallgatásán is beszélt, annak ellenére, hogy a román kormány 2016-ban megalkotott egy energetikai stratégiát. A miniszter úr így válaszolt: „A stratégia most alakul. Nem tudom megmondani, mi az elképzelés, mi a cél!” Megnyugtató.

Azt is megkérdezték tőle, mennyi ideig tartanak még a kínai befektetőkkel folytatott tárgyalások, ami a cernavodai 3. és 4. atomreaktorokat illeti. A titokzatos válasz: „Hány éve zajlanak ezek a tárgyalások? Na, akkor jó, akkor hogy adjak maguknak egy lezárulási határidőt?” Megnyugtató.

A fekete-tengeri gáz szállítási célpontjáról is megkérdezték a miniszter urat. A felháborodott válasz: „Stop! Ne rakják az én vállamra az egész román ipart!” Megnyugtató.

Szóba került a román földgáz referenciaárának meghatározása is, az osztrák tőzsde függvényében. A nyegle válasz: „Kérdezzék meg az ezzel foglalkozó hatóság elnökét. Nem a miniszter foglalkozik a referenciaárral!” Megnyugtató.

És Anton mester lassan átcsusszant a hihetetlenül röhejes térfélre. Szóba került a Petrom olajtársaság új vezérigazgatója, amely társaságnak az energetikai minisztérium, ugye, részvényese. Nos, a miniszter úr nem tudta megmondani az új vezérigazgató nevét (a skót Christina Verchere – a szerk). Az viszont eszébe jutott, hogy az illető nő. Ehelyett ezt mondta: „Ne haragudjanak, nem emlékszem a nevére, de tudom, hogy jön egy másik hölgy. Bízom a Petrom új vezetőségében, nem látom be, miért ne kellene!” Megnyugtató.

Hirdetés

Aztán arról kérdezték, hogy miért állítják le az Olt folyón levő öt vízerőművet, ha a kormány új vízerőműveket akar építeni. A szürreális válasz: „Nem én határozom meg, hogy mely vízierőművek működnek és melyek nem! Egyáltalán nem én!” Megnyugtató.

Arra a kérdésre, hogy a Hidroelectrica vállalat (a román állami villamosenergia-termelő és –szolgáltató vállalat, történetesen a román energiaipar egyik legértékesebb vállalata – a szerk.) mikor kerül ki a tőzsdére, Anton úr azt mondta, nem a közeljövőben. Noha a korábbi tárcavezetők épp az ellenkezőjére készültek. A részletes, elemző válasz: „Hogy kikerülhessen a tőzsdére, a Hidrónak vonzóvá kell válnia, híznia kell még egy kicsit.” Megnyugtató.

Egy ironikusabb újságíró a végén megkérdezte a miniszter urat, tudja-e, mi az elektromos áram. Anton Anton energetikai miniszter habzó szájú válasza: „Pofátlan vagy!” Megnyugtató.

Hirdetés