Feljelentenék a komplett Bihar megyei PNL-frakciót

Mert hiányzásukkal a tanácsosok elszabotálták a büdzsét és egy szocdem kollégájuk mandátumának érvényesítését.
Hirdetés
A Bihar megyei tanács vezetősége azt fontolgatja, hogy hivatali visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indít a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mind a 17 tanácsosa ellen, miután ezek testületileg nem jelentek meg a csütörtöki ülésen, és így lehetetlenné tették Adrian Szatmari, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosa mandátumának érvényessé nyilvánítását.

„Hiányzásuk következményeként nem került sor sem a költségvetés elfogadására,

(…) sem Adrian Szatmari mandátumának érvényesítésére. (…) Megfontoljuk, hogy hivatali visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indítsunk a PNL-tanácsosok ellen” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Ioan Mang, a Bihar megyei tanács elnökhelyettese.
 
Bihar megyében a választások után a PSD, az ALDE, valamint az RMDSZ alakított helyi koalíciót 18 tanácsossal, a PNL 17 mandátumot szerzett a tanácsban. A PSD-ALDE-RMDSZ társulás egy embert elveszített, amikor Ana Tiront kizárták a PSD-ből. Helyette Adrian Szatmari következne a PSD listáján, ám iktatását 2017 szeptembere óta akadályozza a PNL, mert nélkülük nincs meg a 18-as kötelező kvórum.

Szatmari beperelte a PNL-s tanácstagokat. 

A Bihar megyei törvényszék február 2-i ítéletében neki adott igazat, és kimondta: a liberális tanácstagoknak kötelező hozzájárulniuk beiktatásához és kártérítést is fizetniük kell. 
 
Ilie Bolojan, a PNL Bihar megyei elnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem kaptak hivatalos értesítést a törvényszék ítéletéről, és miután kézhez kapják az indoklást, a rendelkezésre álló 15 nap alatt eldöntik, hogy megfellebbezik-e a döntést. 

Hirdetés