Állja a sarat, továbbra sem mond le Kövesi

Csütörtökön a parlamentben kiderül, hogy milyen következményei lesznek a DNA aktuális botrányainak.
Hirdetés

Semmi oka nincs arra, hogy lemondjon tisztségéről, mert munkája során mindig betartotta a törvényeket – nyilatkozta szerda este Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) megvannak a „belső öntisztító mechanizmusai” – fogalmazott a főügyész, hozzátéve, hogy ha egy ügyész esetleg törvényt szeg, nem azt jelenti, hogy mindannyian ezt teszik.

„A DNA bebizonyította, hogy tiszteletben tartja a törvényeket, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. (…) Ha valamely intézmény egyik ügyésze megszegi a törvényt, még nem jelenti azt, hogy mindegyik ügyész ezt teszi”– fogalmazott Kövesi a DNA székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

A tárgyalás előkészítésének szakaszában jogerős döntés született arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ploieşti-i területi ügyosztálya a törvényes előírások betartásával gyűjtötte a bizonyítékokat a Vlad Cosma és Mircea Cosma elleni bűnvádi eljárás során. A korrupcióellenes főügyész kifejtette, Cosma Vlad Alexandru és Cosma Mircea beadvánnyal fordultak a bírósághoz, jelezve, hogy – szerintük – az ügyészek nem jártak el törvényesen ügyükben, beadványukat azonban véglegesen elutasították.

Hirdetés

Kövesi hozzátette, miután Vlad és Mircea Cosmát alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mindketten

megpróbáltak közbenjárni annak érdekében, hogy a jogerős ítélet enyhébb legyen.

„2018. február 9-én a két elítélt bizalmi körébe tartozó személyek jelentek meg a DNA ploieşti-i területi székhelyén, és megpróbálták megfélemlíteni az ügyészeket, megzsarolták őket, hogy a nyomozásban részt vevő ügyészeket és rendőröket kompromittáló, megcsonkított, összevágott felvételeket tesznek közzé a sajtóban” – mondta Kövesi, hozzátéve, azt kérték a közbenjárók az ügyészektől, hogy „próbáljanak meg békét kötni”. „Az ügyészek azonban nem adták be a derekukat, mert tudják, hogy ők nem hamisítottak bizonyítékokat, tudják, hogy a törvény szerint jártak el. És vasárnap este meg is jelentek a felvételek, pontosan úgy, ahogy azt pénteken előrevetítették a vádlottak bizalmi körébe tartozók” – nyomatékosította Kövesi.

Kövesi annak apropóján tartott sajtótájékoztatót, hogy több botrány is tépázza a DNA jóhírét, csütörtökön pedig a parlamentben kiderül, milyen megállapításokra jutott a DNA tevékenyéségről készült különbizottsági jelentés.

Hirdetés