Testkamerát kapnak a börtönőrök

A héten pattant ki botrány egyes fegyőrök erőszakoskodásáról. Velük még többet erőszakoskodnak, állítják.
Hirdetés
Sorin Dumitraşcu, az Országos Börtönigazgatóság szakszervezeti szövetségének elnöke azt nyilatkozta pénteken, a Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel sorra került tárgyalása után, hogy a tárcavezető sürgősen elrendeli, hogy a börtönőröket bodycamekkel (testre szerelt videokamerákkal) szereljék fel, amely hozzájárul majd 
 

a fogvatartottakhoz fűződő viszony normalizálásához.

„A kamera folyamatosan fel lesz szerelve az alkalmazottak egyenruhájára, így mindkét felet visszafogja abban, hogy átkozódjék, fenyegetőzzék. (…) A tárcavezető sürgősen elrendeli, hogy minden olyan alkalmazottat, aki közvetlenül érintkezik a fogvatartottakkal, ilyen eszközzel szereljenek fel” – jelentette ki Sorin Dumitraşcu.
 
Kedden ugyanis 15 személy ellen indult bűnvádi eljárás, akik a rahovai börtönkórház alkalmazottaiként erőszakoskodtak a fogvatartottakkal, évekig ütlegelték őket és rossz bánásmódban részesítették őket. A vádpontok között közokirat-hamisítás, magánokirat-hamisítás, hamis tanúzás, bűnpártolás is szerepel, ugyanis az ügyészség szerint a börtönkórház alkalmazottai – köztük az aligazgató is – megpróbálták eltüntetni az erőszakoskodás nyomait, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. A börtönkórház alkalmazottai közül nyolc embert szerdán őrizetbe is vettek.
 

Ezer kamera elég is lenne

A fegyőr-szakszervezeti elnök szerint a már megvásároltak mellett további ezer kamerára lenne szükség. Egy kamera mintegy 40-50 euróba kerül. „Nem megfizethetetlen összeg, már régen be lehetett volna szerezni ezeket, nem kellett volna megvárni, hogy incidensekre kerüljön sor. Tavaly mintegy ezer agresszióra került sor a fogvatartottak között, több mint 800-ra az alkalmazottak irányában, és itt van legutóbb ez a feltételezett durva bánásmód a börtönkórházban lévőkkel szemben” – sorolta Dumitraşcu, aki úgy véli, legtöbb három hónapba telhet a kamerák üzembe helyezése.
 
Az Országos Börtönigazgatóság szakszervezeti küldöttsége pénteken tárgyalt Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel a börtönben létező munkakörülményekről, a személyzethiányról és a túlóra-pótlékok beígért kifizetéséről.

 

Hirdetés