Kapaszkodjunk meg: jobban hígul a lej, mint várták

Ezt Mugur Isărescu, a jegybank elnöke jelentette be.
Hirdetés

A Román Nemzeti Bank 3,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését a korábban közölt 3,2 százalékhoz képest.

Mugur Isărescu jegybankelnök pénteken ismertette a központi bank inflációs jelentését. Ebből kiderült, hogy az első és második negyedéves előrejelzést 3,9 százalékról 5 százalékra emelték, ami azt jelenti, hogy év közben 5 százalékos éves fogyasztói árnövekedésre is számítanak.

Az új előrejelzés szerint 2019 végére 3,1 százalékos inflációs rátára számítanak.

Isărescu szerint a külföldi tényezők közül az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja az inflációt, hiszen jelentősen megnőtt az élelmiszerimport a megnőtt fogyasztás következtében. A nemzeti bank kormányzója a belföldi hatások között a bizonytalan adópolitikát és az államháztartás bevételeit, valamint a munkaerőpiaci feszültségeket említette az inflációt befolyásoló kockázati tényezőként.

Hirdetés

A jegybank szerdán 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot. Az idén ez már a második kamatemelés volt, miután január elején 1,75 százalékról 2 százalékra emelték. Isărescu akkor kijelentette, hogy a nemzeti bank ismét az inflációval küzd.

Az éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került ismét pozitív tartományba, azóta gyors ütemben nő, decemberben négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett.
 

Hirdetés