Egyelőre nem büntetik meg a hittantanárt nyilvános önkielégítéssel vádoló diáklányokat

Az oktatási miniszter járt közben az ügyben.
Hirdetés

Valentin Popa tanügyminiszter kérésére egyelőre nem büntetik meg azokat a tanulókat, akik az iskola szabályzatát megszegve lefilmezték a kiskapusi Nicolae Teclu Gimnáziumban az ortodox hittantanárt, amint illetlen mozdulatokat tett tanóra közben.

Valentin Popa tanügyminiszter péntek este beszélt az ügyről Nagyszebenben az érintett iskola igazgatójával és a tanfelügyelőség vezetőivel.

A kiskapusi iskola szombaton közleményben tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a tanügyminiszter kérésére a Nicolae Teclu Gimnázium igazgatótanácsa fontolóra veszi, hogy felfüggessze az incidensben érintett tanulólányok ellen kiszabott büntetéseket mindaddig, amíg az illetékes hatóságok lezárják a kivizsgálást az iskola volt vallástanárának ügyében.

Eredetileg az órán illetlen mozdulatokat végző vallástanárt lefilmező lányokat írásbeli megrovásban részesítették és levonták magaviseleti jegyüket, amiért a videót közzétették az interneten. Ezt követően tett látogatást a tanügyminiszter a helyszínen.

Az iskola igazgatója, Lucia Berger szombaton azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a diáklányok büntetésének elengedéséről hétfőn tárgyal majd az igazgatótanács.

„Ha a tanárról kiderül, hogy ártatlan, akkor kérni fogjuk, hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki a tanulólányokra.

A lányok az iskola szabályzatát és az oktatási törvényt is megsértették. A szabályzat tételesen megtiltja, hogy filmezzenek és hogy közzétegyék a filmet’ – magyarázta az igazgatónő. Ugyancsak a szaktárca vezetőjének kérésére a lányokat pszichológiai vizsgálatnak is alávetik, mivel megtörténhet, hogy trauma érte őket – derül még ki a közleményből.

A szóban forgó hittantanár még a botrány kitörése napján lemondott tanári állásáról, Liviu Pop akkori tanügyminiszter kérésére.

Valentin Popa tanügyminiszter szombaton közleményt adott ki, mely szerint „a folyamatban levő rendőrségi vizsgálat eredményétől függetlenül világos, hogy a szóban forgó tanár illetlenül viselkedett (bármi is lenne a kiváltó oka, lehet akár betegség is). A tanóra nem zajlott normális körülmények között, ezért a tanár felmondása csak az első, kézenfekvő lépés.”

Hirdetés

A kiskapusi gimnázium igazgatónője szerint a lemondott hittantanár és ortodox pap ártatlan.

Egyelőre az egyedüli hivatalos fórum, amely ártatlannak minősítette a hittantanárt, az Erdélyi Metropólia volt. Ennek közleménye értelmében

a szóban forgó tanár és ortodox pap ártatlan, mert nem önkielégítést végzett,

hanem súlyos betegségben szenved, és az ágyékát vakarta.

„Néhány évvel ezelőtt egy súlyos betegség miatt megműtötték azon a tájékon, de úgy tűnik, kiújult a betegsége. Szörnyű viszketései voltak. Beismerte, hogy már nem tudott uralkodni magán, bedugta egyik kezét, és megvakarta az ágyékát. Ezek orvosilag bizonyított tények” – mondta akkor az Erdélyi Metropólia szóvivője.

Az ügy előzménye, hogy januárban a kiskapusi iskolában a tanulók lefilmeztek egy ortodox hittantanárt, aki – a videó készítőinek állítása szerint – önkielégítést végzett tanóra közben, a katedránál ülve. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is kivizsgálást indított.

Hirdetés