Több miniszter is megússza a felelősségre vonást Románia egyik legnagyobb korrupciós ügyében

A Microsoft-ügyben két üzletember ellen emeltek vádat, az egykori tárcavezetők esetében már elévült az ügy.
Hirdetés

Pénzmosás miatt vádat emelt csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek ellen az úgynevezett Microsoft-ügyben.

Az ugyanebben az ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsított Dan Nica és Silvia Adriana Ţicău volt távközlési miniszterek, valamint Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter esetében elévülés miatt megszüntették az eljárást, ahogyan az korábban másik három gyanúsított – Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter és Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár – esetében történt. A hivatali visszaélés elévülési ideje tíz év, az utolsó bűncselekmény elkövetésének időpontja pedig 2004. október 10-e – mutat rá közleményében a DNA.

A vádhatóság szerint az érintett kormánytagok olyan határozattervezeteket dolgoztak ki, illetve támogattak, amelyekkel jóváhagyták a Fujitsu Siemens Computers GmbH és a kormány közötti, Microsoft-licencek bérlésére vonatkozó szerződés megkötését. A kormányhatározatokban a Fujitsu Siemens Computerst a Microsoft-licencek kizárólagos forgalmazójaként tüntették fel – holott nem volt az -, így kerülve el a közbeszerzési pályázat kiírását. A kormánytagok ezáltal 66 965 343,88 dollárral károsították meg az államot. A DNA rámutat, az összeg egyharmadát, 22 787 515 dollárt a Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek által képviselt offshore cégek számláira utalta vissza a Fujitsu Siemens Computers, fiktív szolgáltatásokról szóló tanácsadási szerződésekkel próbálva leplezni a pénzmosást.

A DNA vizsgálatot kezdeményezett az ügyben eljáró ügyész, Mihaiela Iorga ellen, akit Laura Codruţa Kövesi főügyész tavaly mozdíttatott el tisztségéből szakmai hiányosságokra hivatkozva.

Az ügyészség azért kérte az igazságügyi felügyelettől az ügy kivizsgálását, mert a gyanú szerint Iorga túl sokáig halogatta a bűnvádi eljárást beindítását: 2014 szeptemberében kérte ennek a jóváhagyását, de csupán 2015-ben indította be, miközben az ügy 2014 végén elévült.

Hirdetés