Álom marad a schengeni csatlakozás, ha folytatódik az igazságügy körüli cirkusz

Jean-Claude Juncker a Iohanisszal közösen tartott sajtótájékoztatóján figyelmeztette Romániát: Brüsszel nem fogja elfogadni az esetleges visszalépéseket.
Hirdetés

Aggodalomra ad okot a tervezett romániai igazságügyi reform, az ország számára létfontosságú az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján az elnök leszögezte, ő maga is kész harcolni a bírói függetlenség megőrzéséért, és úgy véli, hogy ez sikerülni is fog, és végül olyan törvényeket fogadnak majd el, amelyek teljes mértékben megfelelnek minden kritériumnak. Legfőbb célja továbbra is a igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása, és minden tőle telhetőt meg fog tenni ennek érdekében – ígérte Iohannis.

„Nagy problémánk van az igazságügyi törvényekkel és a büntető törvénykönyvekkel Romániában, és ezt Romániában kell megoldanunk. Hiába várunk arra, hogy megoldással jöjjön valaki külföldről. A megoldás nálunk van”

– közölte Iohannis, miután részt vett az Európai Bizottság szerdai ülésén, majd Jean-Claude Junckerrel, a testület elnökével tárgyalt a belga fővárosban.

Iohannis azt mondta: a kérdéses jogszabályok ügyében középúton tartanak, ugyanis már a második törvényt küldte vissza az Alkotmánybíróság a szükséges javítások beiktatása végett.

Az államfő kiemelte, hogy Románia elkötelezett az Európai Unió megerősítése, az integráció mélyítése mellett.

„Románia EU-párti ország és az is fog maradni”

– fogalmazott Iohannis, aki egyebek mellett az EU jövőjéről, az Egyesült Királyság kilépéséről, a következő hétéves költségvetési ciklusról is egyeztettek Junckerrel.

Az államfő elmondta, hogy „nagyon sok teendője van” a soros elnökség előkészítésében, és értékelte Juncker elnök felajánlását, hogy segíti Romániát akár vezetőségi, akár technikai szinten a felkészülésben.

Hirdetés

A Corina Creţu európai biztossal közösen tartott brüsszeli sajtókonferencián Juncker azon véleményének adott hangot, hogy a jogállamiság helyzete rengeteget javult az utóbbi időben Romániában, és hangsúlyozta, Brüsszel nem fogja elfogadni az esetleges visszalépéseket. A bizottság elnöke ugyanakkor hozzátette, bízik a román igazságszolgáltatási rendszerben, ahogyan abban is, hogy

mielőbb rendezni tudják a vitás kérdéseket.

Juncker arra az újságírói felvetésre is reagált, miszerint egyesek szerint az Európai Bizottsághoz félrevezető információk jutnának el Romániával kapcsolatban. „Tudomásomra jutott az az állítás, hogy félretájékoztattak, de el kell mondanom, hogy nagyon tájékozott vagyok a jogállamisággal kapcsolatos döntések terén” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. 

„Romániának természetes és megérdemelt helye van a schengeni-övezeten belül, és ez a bizottság nem függgeszti fel tevékenységét mindaddig, amíg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus meg nem szűnik, amíg Románia nem zárkózik fel a Schengen-tagállamok sorába”

– mondta Juncker, hozzátéve ugyanakkor, hogy amennyiben az igazságügyi törvények jelenlegi formájukban maradnak, a schengeni-övezetről folyó tárgyalások is másként vetődnek fel.

Hirdetés