Máris megkapta az első nyílt levelet az új kormányfő

A bántalmazók valós távoltartását kérik a nők elleni erőszak ellen fellépő civil szervezetek.
Hirdetés

A nők elleni erőszak megelőzéséért és visszaszorításáért küzdő 25 civil szervezet fordult levélben Viorica Dăncilă kormányfőhöz, kérve, hogy mielőbb hozzák összhangba a hazai törvényeket az Isztambuli Szerződéssel.

A Filia Központ kedden arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy az aláírók kérték: a rendőrség tegye közzé, hogy 2017-ben hány bántalmazó hágta át a távoltartási parancsot, közülük hány ellen indítottak eljárást emiatt és hányan kerültek börtönbe. A távoltartási parancsok és a benyújtott panaszok ellenére ugyanis nagyon sok nőt bántalmaznak, sőt, meg is ölnek – olvasható a levélben. 

A civil szervezetek emlékeztetnek, hogy a távoltartási parancsra vonatkozó jogszabályt 2012-ben fogadták el, de a Román Rendőrség mindmáig nem dolgozott ki egységes munkamódszert a családon belüli erőszak által indokolt távoltartási rendeletek gyakorlatba ültetésére és betartásának ellenőrzésére. Erről csak körleveleket adott ki a rendőrség. A levél aláírói elektronikus karkötők kötelezővé tételében látják a távoltartási parancsok valós betartatásának lehetőségét.

A civil szervezetek szerint naponta átlagban 39 nő tesz rendőrségi panaszt amiatt, hogy egy családtag bántalmazta, és minden negyedik napon családtag erőszakol meg egy kiskorú lányt. 

Hirdetés

A kormányfőnek címzett levelet a nők elleni erőszak megelőzésére és visszaszorítására létrejött VIF-hálózat tagszervezetei szövegezték meg, és 63 civil szervezet csatlakozott hozzá.

Az új miniszterelnök egyébként tegnapi beiktatási beszédében prioritásnak nevezte azt, hogy segítsen az erőszakot szenvedett nők helyzetén, így vélhetőleg az ezért fellépő civil szervezetek kérése értő fülekre talál.

Hirdetés