Hivatalos: Traian Băsescu nem haragszik többé a magyarokra

Mint mondta, semmi joga erre nincs, hiszen egyes román kollégái ugyanúgy törik a román nyelvet.
Hirdetés

A „boldogító” kijelentés a parlament hétfői együttes ülésén hangzott el az ex-államelnök, jelenleg a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szájából, közvetlenül azelőtt, hogy a képviselőház és a szenátus a Dăncila-kabinet összetételéről és programjáról szavazott volna.

Egész pontosan így beszélt Băsescu úr: „Mától fogva nem veszekszem a magyarokkal, hogy hibásan beszélik a román nyelvet. Nekünk is van valakink, aki ’pámblikákat’ (az új oktatási miniszter, Valentin Popa a ’pamblică’ szót használta a bevett ’panglică’ helyett, amikor pántlikát akart mondani – a szerk.) vagdos, aztán különböző bizottságok előtt azzal takarózik, hogy Bukovinában ez a szó regionalizmus. Ennél nevetségesebb dolgot még nem hallottam.”

Az ex-államelnök persze nem állt meg itt. A Dăncila-kabinetet egy harmadik világbeli ország kormányához hasonlította, ahol minden törzsnek kell adni valamit.

Ami az új kormány minőségét illeti, Băsescu szerint van ebben a kabinetben két-három értékes ember. Aztán van néhány beteg ember is, akinek hajlékony a hátgerince. És aztán ott vannak azok az emberek, akik rosszul beszélnek románul.

Végszó gyanánt Băsescu így beszélt: „Körülbelül ez a Viorica Vasilica Dragnea-kormány szintje. És a magam részéről kérem Istent, adjon minél rövidebb életet ennek a kormánynak.”

Hirdetés