Az RMDSZ-nek a két sör között készült kormányprogram is jó – megszavazzák az új kormányt

Eddig gúnyolták, most mégis támogatják a programot.
Hirdetés

Miután egész hétvégén arra hangoltak az RMDSZ vezetői, hogy a Dăncilă-kormány programja mennyire silány minőségű, közhelyes és hibákat tartalmaz, hétfőn mégis az derült ki, hogy a szövetség támogatja az új PSD-ALDE kormányt.

Hiába mondta Kelemen Hunor szombaton, hogy a kormányprogram olyan, mintha két sör között írták volna meg a mezőgazdasági minisztériumban, hiába nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, hogy a dokumentumot copy-paste-tel ollózták össze, és Cseke Attila szenátusi frakcióvezető is hiába ecsetelte, hogy a program tele van hibákkal, az RMDSZ elnöke hétfőn bejelentette, hogy a szövetség megszavazza az új kormányt.

Kelemen azzal magyarázta a döntést, hogy nincs más, aki kormányozhatna és hogy „nehezen lehetne megindokolni, miért nem szavazzuk meg harmadszorra is a kormányprogramot, ha korábban támogattuk a Grindeanu- és a Tudose-kabinetet is”.

A PSD-ALDE koalíciónak egyébként nem létfontosságú az RMDSZ támogatása, a minimálisan szükséges szavazatszámnál tízzel több voksa van a parlamentben.

Hirdetés

A Dăncilă-kabinet beiktatásának parlamenti vitáján Kelemen azt mondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak – nemcsak azért, mert a PSD-ALDE nyerte a parlamenti választásokat, és az ő felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a nehéz időkben is eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a Szövetséggel.

„A PSD vezetőjének volt bátorsága elhatárolódni annak a kollégájának a kijelentésétől, aki bevezette volna a halálbüntetést és fellógatta volna azokat, akik nem értenek vele egyet. A többi párt vezetőjének részéről mai napig mély a csend” – mondta Kelemen.

Hirdetés