Kétszeresen is második lett Simona Halep

Nemcsak az ausztrál nyílt bajnokság döntőjét, hanem a világranglista első helyét is elbukta a román teniszező.
Hirdetés

Olyan már 17 alkalommal előfordult, hogy a női teniszezők világranglistájának első két helyezettje vívta egy Grand Slam-torna döntőjét, de hogy a mérkőzés egyben a világelsőségről is döntsön, az szombat délelőtt (helyi idő szerint este) történt meg Melbourne-ben, az ausztrál nyílt bajnokság fináléjában fordult elő először. Simona Halep és Caroline Wozniacki összecsapásán ugyanakkor két olyan játékos csapott össze, akik eddig úgy voltak világelsők, hogy még nem nyertek Grand Slam-versenyt: a román játékos a Roland Garros döntőjében kapott ki 2014-ben és 2017-ben, míg a dán a US Open fináléjában 2009-ben és 2014-ben. Igaz, neki legalább a világbajnokságnak megfelelő WTA Finals megnyerése összejött tavaly.

A Rod Laver Arenában este fél kilenckor is 32-33 fokos hőségben játszották a finálét, és mivel mindkét játékos elsősorban ellenfelei felőrlésére játszott az egész torna során, kódolva volt a martoni csata. Wozniacki kezdett jobban, de Halep 2-5 után is rövidítésre mentette az első szettet, behúzni azonban nem tudta. A másodikban viszont 3-3 után ő vette el ellenfele adogatását és egy ápolási szünet után ki is egyenlített. A döntő játszmában a fáradtság már rányomta a bélyegét a játékra, ekkor Wozniacki kért orvosi segítséget, és 4-4-ig mindketten csak egy-egy alkalommal tudták hozni a szervájukat, Ezután viszont már Wozniacki koncentrált jobban az egyre hosszabb labdamenetekben, és végül 7:6, 3:6, 6:4-re megnyerte karrierje első Grand Slam-tornáját.

A tornagyőzelemért Wozniacki 4 millió ausztrál dolláros (2,61 millió eurós) pénzdíjat kapott, Halepnek ennek fele járt. A román teniszezők közül így utoljára továbbra is  Virginia Ruzici nyert Grand Slam-tornát, 1978-ban a párizsi Roland Garrost, Halep pedig 16 hetes uralkodás után lekerült a világranglista éléről. Rajta kívül még három olyan  női játékos van, aki volt már világelső, de nincs egyéni Grand Slam-címe: a már visszavolnult orosz Dinara Szafina, valamint a szerb Jelena Jankovics és a cseh Karolina Plisková.

Hirdetés