Magyar kormánytámogatásból újul meg a nagyváradi premontrei templom

A premontrei rend fennállásának jubileuma alkalmából jut jelentős támogatáshoz a rend.
Hirdetés

Négy éven keresztül összesen 9,7 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a 2020-ban fennállásának 900. évfordulóját ünneplő premontrei rendnek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Gödöllőn.

Soltész Miklós elmondta, hogy az összeget még egy tavalyi kormánydöntés ítélte oda a rendnek, és abból Nagyváradon, Gödöllőn, Keszthelyen, Türjén és Zsámbékon fognak az egyházi szervezet oktatási, szociális, kulturális és vallási törekvései megvalósulni.

Hozzátette: Nagyváradon a premontrei templom felújításához járul hozzá a kormány, Gödöllőn és Keszthelyen a két iskolát felújítják, Zsámbékon fejlesztik az ott élő nővérek környezetét, Csornán idősotthont építenek, Türjén pedig renoválják a késő román kori templomot.

A nagyváradi premontrei kanonokrend Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelt egyháza a pálos barátok templomaként épült a 18. század első felében.

Nagyváradon nem ez az egyetlen jelentős egyházi beruházás, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg: a általa erre a célra elkülönített 1,948 milliárd forintból már hozzákezdtek a római katolikus püspöki palota impozáns barokk épületének felújításához.

Hirdetés